Egyszerre tartanak tőle és várják a határok megnyitását

A Földközi-tenger partján és az Alpokban már nagyon várják, a kontinens magországaiban óvatosabbak az országhatárok újbóli megnyitásával. Spanyolországba idén nyáron várhatóan nem utaznak turisták.

2020. 05. 08. 18:47
null
Turisták egy információs táblát néznek a horvátországi Porecben. Fotó: MTI/Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban már hetek óta téma a határok megnyitása, felmerült egy nemzetközi közlekedési folyosó létesítésének gondolata is. Sajtóértesülések szerint hamarosan, akár már május 18-tól fokozatosan elkezdhetik megnyitni a határokat, eddig az időpontig vannak érvényben ugyanis a jelenlegi korlátozások. Ha a járvány helyzete nem változik, úgy egyes országokból érkezhetnek turisták – ezen országok közé tartozik például Ausztria vagy Németország – írja a V4NA hírügynökség. Szlovénia két fázisban nyitna: először szomszédjával, Horvátországgal közös átkelőit tervezi átjárhatóvá tenni, főleg azon állampolgárai miatt, akik ingatlannal rendelkeznek Horvátországban. A második fázisban, június közepén már a turisták előtt is lehetővé válna az átkelés.

Görögországot júliusban nyithatják meg a külföldiek előtt. Ez azonban a jelenlegi állás szerint lehet, hogy csak a szomszédos országokból érkezőkre vonatkozhat, illetve azokra, akik autóval el tudják érni a szigetet, repülőjáratok híján ugyanis a nyugat-európaiak nehezen tudnak odautazni. Spanyolországban viszont csak októberben lazítanak a külföldiek belépésére vonatkozó szabályokon. A spanyol tartományok és szigetek közötti utazás június 22-ig tiltott.

Franciaországban is messze még az újranyitás: Emmanuel Macron francia elnök áprilisban arról beszélt, hogy a schengeni térség határai akár szeptemberig is zárva maradhatnak. Bár a franciáknál május 11-től némileg enyhülnek a korlátozások, ezek nem vonatkoznak a külföldiekre. Franciaország a Németországgal közös határait még nem nyitja meg, a tiltás ugyanis ezekre az átkelőkre is vonatkozik. Más a helyzet Svájccal, ahol a szövetségi tanács április végén jelentette be, hogy a tervek szerint május 11-től újranyitják a határokat Franciaországgal.

Számítanak a turistákra Horvátországban
Fotó: MTI/Cseke Csilla

Csehország a nyár közepére tervezi a határellenőrzés teljes eltörlését, az Ausztriával és Szlovákiával folyó tárgyalásaik előrehaladottak. Ausztria az élen jár a koronavírus elleni küzdelemben, céljuk a határok mielőbbi megnyitása. A nyitás jele, hogy a Wizz Air május 4-től közlekedteti személyszállító járatait a bécsi repülőtérről húsz európai városba. A németeknél némi ellentét mutatkozik, mert bár az osztrákok várják őket, nem akarnak olyan könnyen engedni a határnyitás kérdésében. Angela Merkel német kancellár a karantén-intézkedések betartásának egyik legkitartóbb híve egész Európában. Németország külső határai május 15-ig még biztosan zárva maradnak az utazást tiltó kormányrendelet miatt.

Magyarországon az üzleti célú turizmus előtt mutatkozik a lehetőség: májustól szigorúan üzleti célból korlátozás nélkül beléphetnek bizonyos országok állampolgárai. Eddig az Európai Gazdasági Térség (EGT) azon tagállamainak állampolgárai utazhattak be, akik hazánkban állandó tartózkodási jogosultsággal és állandó tartózkodási kártyával rendelkeznek. Rajtuk kívül immár Csehország, Lengyelország, a Koreai Köztársaság, Németország, Ausztria és Szlovákia állampolgárai is érkezhetnek Magyarországra kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás esetén.

Utazási irodák, légitársaságok

Ha nem lehetséges a belépés egy-egy régióba, vagy nem biztonságos, az utazási irodák nem indíthatják el a tervezett utat. Emiatt számos már lekötött, befizetett nyaralást mondtak le áprilisban, májusban a magyarok is. Az utasoknak lehetőségük van átfoglalni későbbre, amit a szolgáltatók is ösztönöznek, egyes irodáknál a befizetett összeget visszafizetik, mások kupont, utalványt adnak. A légitársaságok is életjeleket mutatnak: a Wizz Air foglalási rendszerében már például számos, Budapestről elérhető állomás feltűnt. Más kérdés, hogy ezeket nem mindig indítják el, a repülőjegy ára ilyenkor későbbi járatnál felhasználható. A jövő hónapban a belföldi utazóközönségnek szóló kampányt indítja el a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezt követően a szomszédban is indulhat a forgalomélénkítő akció.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.