Egyszerűen lehet pályázni

A Magyar falu program pályázati folyamata egyszerű: elektronikus benyújtás után, pályázóbarát felülettel, gyors bírálattal, időben érkező támogatáshoz juthatnak a forrásokra pályázók.

2019. 05. 28. 9:27
null
A kormány lépéseket tett a források hatékony felhasználására Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar falu program pályázati folyamata egyszerű: elektronikus (ügyfélkapun keresztüli) benyújtás után, pályázóbarát felülettel, gyors bírálattal, időben érkező támogatáshoz juthatnak a forrásokra pályázó helyi önkormányzatok és a történelmi egyházak – jelezte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Vadai Ágnes (DK) három, a program lebonyolításáról érdeklődő írásbeli kérdésére válaszolva.

Mint közölte, a program megvalósítása során természetesen elvárás a vonatkozó jogszabályok betartása, ám a jogszabályok által elvárt minimumkövetelményeknél többet nem kívántak előírni.

Orbán Balázs hangsúlyozta: céljuk éppen a korábban Vadai által is kért átlátható, egyszerű pályázati rendszer megvalósítása volt (Vadai Ágnes eddig több tucat kérdést nyújtott be a Magyar falu program részleteit firtatva). A pályázó önkormányzatoknak azonban a saját beszerzési szabályzatukban foglalt előírásoknak, valamint a közbeszerzési törvény előírásainak is meg kell felelniük.

Az államtitkár Vadai másik felvetésére arra is kitért, hogy nem írták elő kötelezően egy bizonyos program vagy szoftver használatát a tervezői költségvetés összeállításakor. Azonban azt tapasztalták, hogy a tervezők a Vadai Ágnes által említett tervezőprogramokat használták a költségvetésük összeállításánál.

A kormány lépéseket tett a források hatékony felhasználására
Fotó: Mirkó István

Az egyéb elszámolható, úgynevezett soft (puha) költségekkel kapcsolatos kérdésre az államtitkár azt írta: a 2007–2013-as uniós költségvetési időszakban a szocialista vezetésű balliberális kormány ebben a kategóriában akár negyven százalékot is elérhetővé tett a pályázók számára. Ezáltal lehetőség nyílt olyan visszaélésekre, mint tanulmányok felesleges elkészítése, kommunikációs és műszaki kiadások, elpazarolt támogatási összegek.

A Fidesz–KDNP már 2010 előtt jelezte, hogy ez pénzkidobás, majd a 2014–2020-as időszakban ennek kevesebb mint harmadára csökkentette a soft költségekre elkölthető összegeket. – Ennek tükrében elég meglepő, hogy a képviselő asszony a Magyar falu program esetében a hét százalékot is sokallja a soft költségekre, miközben államtitkárként végigasszisztálta az EU-s forrásokhoz kapcsolódó szocialista pazarlás időszakát – jegyezte meg Orbán Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.