Eladósorban az E.On leánya

Kötelező érvényű ajánlatot tett az Opus Global Nyrt. az E.On Energiakereskedelmi Kft. százszázalékos üzletrészére, amely az E.On Hungária Zrt. tulajdonában van.

2020. 02. 11. 16:19
null
Az adásvétellel az energiakereskedelmi társaság száz százaléka magyar tulajdonos kezébe kerül Fotó: Makovics Kornél Forrás: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelező érvényű ajánlatot tett az Opus Global Nyrt. az E.On Energiakereskedelmi Kft. százszázalékos üzletrészére, amely az E.On Hungária Zrt. tulajdonában van – közölte az Opus a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A február 7-én benyújtott ajánlat szerint az energiakereskedelmi társaság közvetlen száz százalékban az Opus leánycégévé válna, az adásvételhez pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás.

A német energetikai cég azért bocsátja áruba ezt a magyarországi ­leányvállalatát, mert ha a tulajdonában marad, akkor van esély arra, hogy az ­Európai Bizottság (EB) versenyjogi részlege megvétózza az Innogy beolvadását az E.Onba. Igaz, az EB már szeptemberben előzetesen jóváhagyta az E.On–Innogy-fúziót, amelyben kilencvenszázalékos részvénycsomag adásvételéről van szó. Ebben az ügyletben az RWE energetikai konszerntől vásárolná meg a magyar Elmű–ÉMÁSZ társaságokat is tulajdonló Innogy hálózati és kiskereskedelmi ágát az E.On. A magyarországi lakossági fogyasztók mintegy kilencven százaléka tartozik az E.Onhoz az Észak- és a Dél-dunántúli, valamint a Tiszántúli Áramhálózati Kft.-n keresztül. Az Elmű–ÉMÁSZ Pest megyében és Észak-Magyarországon szolgáltat, a fennmaradó hányadba az NKM Nemzeti Közművek ügyfelei tartoznak.

Az Opus energetikai szakértője, Bally Attila októberben jelezte, hogy a magyar társaság hosszú távon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé kíván válni. A cég az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) – amely Magyarország ötödét látja el árammal – megvásárlásával szerezte meg akkor az első áramhálózati eszközét. (Az Opus nem sokkal korábban, tavaly nyáron az alapkezelőjén keresztül szerzett befolyást a térség gázelosztó vállalatában, a Tigázban.)

Az adásvétellel az energiakereskedelmi társaság száz százaléka magyar tulajdonos kezébe kerül
Fotó: Mediaworks

Az E.On Energiakereskedelmi Kft. megvásárlására beérkezett ajánlatokat a BNP Paribas értékeli ki az anyavállalat pénzügyi tanácsadójaként. Az értékelés alapján az utolsó tárgyalási körbe jutott potenciális vevőjelölteknek nyílik lehetőség a végső tranzakciós dokumentáció kidolgozására.

Mivel az energiakereskedelmi cég villamosenergia-ipari vállalkozás, a törvényi előírás értelmében a befolyá­s­szerzéshez és az ehhez fűződő jogok gyakorlásához, illetve az ügylet jogi zárásához – amennyiben a pályázat eredményes lesz – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal előzetes hozzájárulása szükséges. Továbbá a Gazdasági Versenyhivatalnak is engedélyeznie kell az összefonódást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.