Elégedettek a fogyasztóvédők a gyermektáborokkal

A nyári gyermektáborok, noha korlátozott számban és később tudtak elindulni az idén, úgy tűnik, megnyugtató képet festenek a legújabb hatósági felmérések aktuális állása szerint. A vakáció végéig még folyamatosan akcióban van a fogyasztóvédelem, hogy a gyermekek és a szülők biztonságos körülmények között élvezhessék a nyári kikapcsolódást a fürdőkben, aquaparkokban, strandokon, illetve az olyan aktivitást igénylő szabadtéri eszközökön, amelyek népszerűek ugyan, de legalább annyira veszélyesek is a gyerekeknek. A szakminisztérium eddig úgy látja, kedvező irányba fejlődött az üzemeltetői kultúra, kevesebb a szabálytalanság a tipikus nyári helyeken.

2020. 07. 31. 9:44
null
Tószeg, 2020. július 17. Gyerekek játszanak a Magyar falu program keretében felújított Tószegi Óvoda udvarán az átadóünnepség napján, 2020. július 17-én. MTI/Mészáros János Fotó: MTI/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyugtató vizsgálati eredményt közölt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely pénteken tette közzé az évente szokásos szezonális ellenőrzés-sorozatának friss tapasztalatait.

Közölték: a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően 2020-ban a nyári gyermektáborokban felállított élményeszközök, trambulinok, ugrálóvárak több mint háromnegyede mindenben megfelelt az előírásoknak. Az aquaparkokban, strandokon felállított csúszdák, vízi ugrálóvárak még ennél is jobban szerepeltek, csak mintegy tizedüknél fordult elő, hogy az üzemeltetési körülmények kapcsán problémát tártak fel – mindezekre a szaktárca által lebonyolított országos fogyasztóvédelmi vizsgálat mutatott rá.

Fokozott védettséget élveznek a legfiatalabb fogyasztók, a hatóság folyamatosan akciózik a védelmükben
MTI/Mészáros János

Az ITM a Magyar Nemzetnek felidézte: a járványveszély és a változékony időjárás miatt ebben az évben később indult a nyári szezon, ám idén is kiemelt figyelmet fordítanak a nyári táborokban pihenő gyermekek, illetve azon családok biztonságára, akik aquaparkokban, strandokon kapcsolódnak ki.

A nyári szünet alatt az egész országban ellenőrzi a hatóság azokat a táborokat, ahol a gyermekek az aktív szórakozásukat biztosító eszközöket használhatnak, és azokat a kalandparkokat, strandokat is, amelyekben nyári táborokat szerveznek – emelték ki.

Pillanatok alatt megtörténhet a baj. Nem árt az óvatosság, miközben kötelező az eszközök szabályos működtetése
Fotó: Teknős Miklós

A szezon derekán, a július közepéig összegzett adatok szerint az ellenőrzés-sorozat mérlegét országosan 169 gyermektáborban végzett helyszíni ellenőrzés alapozta meg. Ezek harmadában ráadásul valamilyen aktív szórakozást biztosító élményeszköz, trambulin, ugrálóvár, vízi csúszda, kalandpálya vagy gokartpálya is üzemelt, ami külön ellenőrzést igényelt a fogyasztóvédelmi szakemberektől. Megállapították: a táborokban felállított 166 eszköz közel negyede, 23 százaléka nem felelt meg hiánytalanul az előírt üzemeltetési feltételeknek.

A kormányhivatalok munkatársai folyamatosan úton vannak: a táborokon kívül 103 aquaparkban, strandon ellenőrizték több mint 500 vízi csúszda, medencében kialakított vízi ösvény, kötélpálya, vízi ugrálóvár, vízibicikli és vízi dodzsem üzemeltetési körülményeit. Ezek alapján a helyszíneken összesen 55 eszközről állapították meg, hogy nem felel meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak. Noha elgondolkodtató az arány, a szaktárca megjegyezte, hogy a 11 százalékos kifogásolási arány nagymértékű javulást jelent a tavalyi 32 százalékhoz képest ezen az ellenőrzési területen.

Több ezren tölthetik tartalmasan a nyarat. A fogyasztóvédelem ügyel rá, hogy minden magyar biztonságban vakációzzon itthon
Fotó: Mirkó István

Alapos munkát végeznek a hatósági razziák során: a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálata az eszközök biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és az adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányul, de kiterjed az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelőszemélyzet szükséges képesítési igazolásainak meglétére is.

A fogyasztóvédelmi hatóság 11 táborban összesen 15 eszköz üzemeltetését tiltotta meg ideiglenesen, elsősorban a megfelelőséget igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az aquaparkokban öt helyszínen 22 vízi élményeszköz használatát kellett átmeneti időre felfüggeszteni. Az eszközök ismét használhatóak lesznek, ha az üzemeltetők pótolják a hiányosságokat – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Egyre kevesebb a baleset az élményközpontokban, köszönhetően a szigorú ellenőrzéseknek
Fotó: Kurucz Árpád

Kiemelte, hogy nincs vége a hatósági figyelemnek, a családok, gyerekek biztonsága érdekében a nyári szünet végéig folytatódnak a gyermektáborok és az aquaparkok helyszíni átvizsgálásai. – Az ITM a vakáció idején is folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel járul hozzá ahhoz, hogy a magyar családok gondtalanul nyaralhassanak és a szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket – jegyezte meg a helyettes szakállamtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.