Elegendő élelmiszer érhető el hazánkban

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, hazánk önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. Ezzel együtt a koronavírus az agráriumban is veszteségeket okoz, ahol most az a legfontosabb, hogy a szállítmányozás folyamatossága ne sérüljön.

2020. 03. 18. 16:44
null
A fiatal bárány egyik fő felvevőpiaca Olaszország Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország legfontosabb exporttermékei a gabonafélék, a takarmányok, a hús és a húskészítmények, ezekből az előző években is jelentős mennyiségek hagyták el az országot, de az élelmiszer-termelésnél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása – ismertette közleményben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Emlékeztetnek: a legalapvetőbb ellátás minden településen biztosított, az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiányok alapvetően abból adódnak, hogy sokan „pánikvásárolnak”, és a sokszorosát veszik a szokott mennyiségnek. A kamara hangsúlyozta, hogy érdemes eleve magyar termékeket választani, amihez az alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra tudnak kerülni, a feldolgozók pedig még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal.

Ha a hazai kereslet jobban megnövekedne, a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek lesznek kiszolgálni a magyar fogyasztókat. A hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szakmailag felkészültek, üzemeink jól felszereltek; megfelelő és hatékony intézkedéseket tesznek a higiéniai előírások betartására – áll a közleményben, megjegyezve azt is, hogy az élelmiszerüzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infra­struktúrának, létfontosságú rendszer­elemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Vagyis a működésük fenntartását szükség esetén a rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.

A fiatal bárány egyik fő felvevőpiaca Olaszország
Fotó: Havran Zoltán

Ahogyan a gazdaság egészét, az agráriumot is hátrányosan érinti a koronavírus gyors terjedése. Egy másik elemzésük szerint tavasszal a kertészeti termékek, azon belül is a szezonális virágokat termesztő kertészeteket érintheti érzékenyen a világjárvány. A vírus jelenléte a növényházi zöldséghajtatásra és a gombatermesztésre is negatív hatással van, ahol a tavaszi időszak bevételei alapozzák meg a gazdaságos működést.

Közvetetten ugyan, de a tejtermelők is rövid időn belül bajba kerülhetnek. Mivel az olasz tejfeldolgozás gyakorlatilag leállt, az Európai Unióból odaszállított évi közel négymilliárd liternyi nyers tej felvásárló nélkül marad. Bár néhány hete még úgy tűnt, hogy a báránypiac érintetlenül megússza a koronavírus-járványt, a fiatal bárányok fő piacának számító Olaszországban azonban egyre rosszabb a helyzet. Ugyan a kereslet továbbra is élénk, a szállítás akadozik. A teljes hazai agrárgazdaság szempontjából a legfontosabb azonnali intézkedésnek a szállítmányozás folytonosságának fenntartását tartja a köztestület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.