Elemzők: Továbbra is laza, támogató monetáris politikára lehet számítani

Forrás: MTI2019. 10. 22. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is laza, támogató monetáris politikára lehet számítani, az alapkamat emelését 2021 negyedik negyedéve előtt vélhetően nem lépi meg a jegybank – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a monetáris tanács keddi döntését, amellyel változatlanul 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot.

Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője rámutatott: jövőre nem várható szigorítás, egyrészt a vezető jegybankok várható lazításai miatt, másrészt mert az infláció várhatóan a jövő év második felében is elmarad majd a 3 százalékos céltól. Véleménye szerint az alapkamat emelésére 2021 negyedik negyedéve előtt nem lehet számítani, de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője úgy ítélte meg: a jegybank keddi közleménye továbbra is laza, támogató monetáris politikát jelez előre, a jegybank a gazdaság túlfűtöttségének és így az inflációnak a mérséklődését a külső hatások mellett az új állampapírtól és a fiskális politikától várja. Az MNB döntéshozói a külső és belső folyamatok közül a külső folyamatokat látják erősebbnek, ami szintén a laza monetáris politika irányába hat.

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője szerint a magyar jegybank kivár, a monetáris tanács keddi közleménye nem tartalmazott érdemi, új információt. A tanács ismét jelezte, hogy a monetáris politika irányultsága változatlanul támogató, a gazdasági szereplők finanszírozási költségei kedvezőek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.