Élénk lakáskeresletet hozott az otthonteremtési program

Az első becslések is visszaigazolják, hogy nagy forgalmat hozott a lakásadásvételekben az új otthonteremtési program. Az akár hárommillió forintos felújítási támogatásnak köszönhetően ráadásul a rosszabb állapotú ingatlanok iránt is erőteljesen megnőtt a kereslet. Szakértők szerint a kitartó járványhelyzet ellenére az új és használt lakások pia­cán egy­aránt egész évben élénk keresletre lehet számítani.

2021. 03. 02. 9:31
null
Akár hárommillió forintot is kaphatnak a felújítást végzők Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan 14 569 lakásadásvételt becsült februárra a Duna House (DH). Az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózat rendszeres havi tranzakciószám-becslései alapján ez kimagasló, évtizedes csúcsértéknek számít. Tavaly februárban – még a koronavírus-járvány hazai megjelenése előtt – 11 százalékkal kevesebb új és használt lakás cserélt gazdát. Ráadásul ekkora, 14 ezret meghaladó havi adásvételi mennyiség legutóbb 2018-ban és 2019-ben fordult elő, akkor is összesen csak három esetben.

Az otthonteremtési kedvezmények okozta aktív kereslet továbbra is érezhető a piacon, és egyre erősebben látszódik az adásvételek számában is

– közölte lapunkkal a DH. A cég elemzői szerint tavasszal is kitarthat ez a lendület, így az első negyedévben ­38-39 ezer adásvételre van kilátás. Noha a DH a jelzáloghitel-piacon tavaly februárral összevetve némi visszaesést becsült, ezt azzal magyarázták, hogy a tapasztalatok szerint a jelzáloghitel-piac néhány hónapos csúszással követi a lakáspiaci változásokat. A DH Pénzügyek szakemberei a következő hónapokban ugyanakkor jelentős növekedést várnak a jelzálog-hitelezésben.

Akár hárommillió forintot is kaphatnak a felújítást végzők
Fotó: Havran Zoltán

Az Ingatlan.com szerint februárban 10 200 használt lakás cserélhetett gazdát. A hirdetési oldal elemzése szerint az évkezdet nagyon élénk volt a használt ingatlanok piacán, a kereslet erőteljes növekedése részben az otthonfelújítási támogatásnak köszönhető. – A lakáseladásokhoz kötelezően készítendő energiatanúsítványok és az oldalon meghirdetett ingatlanok iránti kereslet adatai szerint a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások száma jelentősen nőtt a forgalomban. A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült, mint tavaly februárban – magyarázta az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint ismert, már az egygyermekes családok is a felújítási költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot kaphatnak támogatásként saját tulajdonú ingatlanuk felújítására. A kiadások fedezésére ráadásul hatmillió forint kedvezményes kölcsönt is felvehetnek az érintettek.

Balogh László szerint az első év eleji adatok mutatják igazán,

mekkora jelentősége van az otthonteremtési és -felújítási támogatásoknak abban, hogy a lakáspiac „lendületben maradhasson”.

Mint mondta, a koronavírus miatt egyre nagyobb ugyan a fásultság, egyre jobban fogynak a családok tartalékai, de a kedvezmények és a támogatások hatására mégis nagyon erős év várható a lakáspiacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.