Elenyészett az amerikai gazdaság harmada

A Moodyʼs napokban közzétett tanulmánya szerint egyedül Kalifornia napi vesztesége 2,8 milliárd dollárra rúgott.

Mártonffy Attila
2020. 04. 06. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok legtöbb államában otthonmaradásra ösztönzik az embereket és számos egyéb intézkedést vezettek be a koronavírus terjedésének megakadályozása, illetve lassítása érdekében. Ám a korlátozások máris eltüntették az amerikai gazdaság napi teljesítményének 29 százalékát – idézi a The Wall Street Journal a Moodyʼs Analytics amerikai piacelemző cég közgazdászait. A vállalkozások országszerte tapasztalható leállásából származó gazdasági katasztrófa teljes terjedelmében ugyan még évekig nem lesz látható, ám már az első becslések is meglehetősen borús képet festenek.

A Moodyʼs napokban közzétett tanulmánya szerint – amelyet akkor készített, miután 41 államban leállították a nem létfontosságú üzemek, szolgáltatások működését – egyedül Kalifornia napi vesztesége 2,8 milliárd dollárra rúgott, ami az állam naponta megtermelt bruttó hazai termékének (GDP) 31,5 százalékát teszi ki. Tizenöt más államban a regisztrált visszaesés az Egyesült Államok napi teljes GDP-jének a 70 százalékát érintette, ami összegszerűen 12,5 milliárd dollár. További harminc állam és Washington összesített GDP-vesztesége megközelítette a napi ötmilliárd dollárt. A termelés járvány miatti megszűnéséből származó gazdasági kiesés következményei már rosszabbak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bekövetkező helyzetnél.

A legfrissebb adatok szerint a washingtoni kormány által elrendelt háromhetes zárlat alatt 350 milliárd dollárral zuhant a globális fertőzések negyedét nyilvántartó Egyesült Államok gazdasági teljesítménye, miközben 9/11 negatív mérlege jelen értéken „mindössze” 111 milliárd dollárra rúgott. Mark Zandi, az elemzőcég vezető közgazdásza szerint olyan ez a kiesés, mintha Indiana államot eltüntették volna a térképről egy teljes évre. – Ez természeti katasztrófa, és semmiféle párhuzamot nem lehet vonni a mostani helyzet és a „Nagy Depresszió” között – mondta. Amennyiben folytatódik a teljesítménycsökkenés, az Egyesült Államok GDP-jének 75 százaléka bánhatja. Mindazonáltal a Moodyʼs stratégái nem gondolják, hogy elhúzódik a válság, s a helyzet még a második negyedév vége előtt javulni fog. A jelentés szerint számos ország még nyár előtt „megnyit”.

A bajokat jól mutatja, hogy az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint márciusban 700 ezer állás szűnt meg, sokkal több, mint ahogy elemzők várták – s közgazdászok szerint a neheze még hátravan. A munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra kúszott a februári 3,5 százalékról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.