Elérhető lett idehaza a biztonságos növekedés

Magyar Nemzet
2019. 10. 02. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk – idézi az ősi mexikói mondást a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n megjelent írásában.

Matolcsy György szerint Magyarország már egy másik ország, mint volt 2010-ben, a „nagy kaland” elején.

– Rendbe tettük a pénzügyeinket, beindítottuk a gazdaságot, elérhetővé tettük a munkát, az otthont, a gyermekvállalást és a gyarapodást a magyarok többségének. Úton vagyunk az önbecsülés és a külső elismerés felé, mert kevesen fordítottak akkorát a sorsukon röpke kilenc év alatt, mint mi, magyarok – fogalmaz a jegybank vezetője.

Szavai szerint a magyar értékrendben a gyarapodás az egyik legerősebb mozgatóerő, és mára Magyarországon a többségnek elérhetővé vált a biztonságos emelkedés, miközben az anyagi gyarapodás mellé egyre többeknél lép be a tudás bővítésének vágya és stratégiája. Eközben a rend és harmónia elérésének igénye is megerősödött az országban, mert az alapszükségletek teljesítése, a biztonság és a közösségi összetartozás megőrzése rendet és társadalmi harmóniát igényel.

Matolcsy György úgy látja, egyre többen lépnek néhány év alatt még feljebb, miközben az ország egésze 5-10 évenként újabb és újabb emeletet vehet be abból a piramisból, amelyet Abraham Maslow amerikai tudós modellje alapján a magyar gazdasági és társadalmi fejlődés irányára vetített le. A jegybank vezetője szerint 2002 és 2010 között viszont lefelé zuhantunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.