Elfogadta a kormány a nemzeti hidrogénstratégiát

A kormány a lépéssel hozzájárul a hazai energetika fejlődéséhez, a tisztább és biztonságosabb ellátáshoz, a zöldáram tárolásának kidolgozásához.

Forrás: Facebook/MTI2021. 05. 19. 20:29
Hyundai Tucson hydrogen fuel cell electric vehicle is filled at pump in Newport Beach, California
Hidrogén töltőállomás Kalifornia államban. Infrastruktúra kérdése Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elfogadta a kormány a nemzeti hidrogénstratégiát, Magyarország ezzel nagy lépést tett az innovatív, fenntartható, zöldgazdaság irányába – írta a közösségi oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Steiner Attila olyan eszköznek nevezte a hidrogén-technológiát, amely a 2050-re kitűzött klímasemlegességet a gazdaság fellendítésével együtt teszi elérhetővé.

Emlékeztetett arra, hogy a hidrogén fosszilis tüzelőanyagokat válthat ki, évente legalább 95 ezer tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, az iparág zöldmunkahelyeket teremt, erősíti az ország versenyképességét.

Energiahordozóként az időjárásfüggő forrásokból származó, éppen nem felhasznált villamos energia tárolását teszi lehetővé, így javítja az ország ellátásbiztonságát.

Üzemanyagként való felhasználása révén pedig hozzájárul a kibocsátásmentes közlekedéshez, az elektromos autókhoz képest nagyobb hatótávval.

A tervek szerint hamarosan hidrogént is tankolhatunk az üzemanyagcellás autónkba
Fotó: Alex Gallardo / Reuters

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a kormány regionális szinten is gondolkodik, ezért a visegrádi államokkal közösen dolgozik a megvalósításon.

Az államtitkár ma cseh, lengyel és szlovák kollégáival vitatta meg a hidrogéntechnológia gazdasági jelentőségét és az együttműködés lehetséges kereteit, amelyeket a július 1-jén kezdődő magyar V4-elnökség kiemelten fog kezelni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.