Elfogadták és bírálják a román költségvetést

Az eredetileg tervezett 2,55 százalék helyett 2,76 százalékos GDP-arányos hiánnyal fogadta el a parlament Románia idei költségvetését, így teremtve meg a fedezetet a gyermeknevelési pótlék jelentős növelésére. Bukarestben 2019-ben 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.

2019. 02. 18. 16:36
Romanian Prime Minister Viorica Dancila attends a vote of confidence at the Parliament in Bucharest
Viorica Dancila realistának nevezte a tervezetet Fotó: Inquam Photos Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt évek folyamatos gazdasági fejlődésének köszönhetően nőtt a bruttó hazai termék, a büdzsé, kisebb a deficit, csökkenőben az államadósság. Az idei költségvetés erre a helyzetre alapoz, bár tisztában vagyunk vele, hogy képtelen megfelelni valamennyi elvárásnak. Ez realista büdzsé, amely a fejlődés lehetőségét kínálja Romániának – jelentette ki a péntek esti parlamenti szavazást követően Viorica Dancila román miniszterelnök.

A költségvetés tervezetét 275 törvényhozó támogatta, 122-en ellene voksoltak, ketten tartózkodtak. A kormány által előterjesztett változatot több ponton is módosították a parlamentben. A legvisszhangosabb változtatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyöntetű támogatása is kísérte: a Ház elfogadta azt a liberális párti módosító indítványt, amelynek értelmében március elsejétől a két év alatti gyermekek esetében 200 lejről 300 lejre (1 lej: 72 forint), a két év fölötti gyermekek esetében pedig 84 lejről 150 lejre nő a gyermeknevelési pótlék összege. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint a gyermekpénz emelését csak a költségvetési deficit növelésével lehet fedezni, így nőtt a tervezetben megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra a becsült GDP-arányos hiány.

A parlament elfogadta Dragnea azon módosító javaslatát is, amellyel a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) eredetileg előirányzott összegből elvontak 445 millió lejt, a Külügyi Hírszerző Szolgálattól 30 milliót, a kormányőrségtől pedig 50 millió lejt, az összegeket különféle országos programok finanszírozására az egészségügyi miniszté­riumhoz irányították. A kormánykoa­líció ki is váltotta ezzel Klaus Johannis államelnök nemtetszését.

Viorica
Dancila realistának nevezte a tervezetet
Fotó: Reuters

Viorica Dancila a befektetések évének nyilvánította 2019-et: jelentős beruházásokra kerül sor például a szállítási infrastruktúra és az egészségügy terén, óvodákat építenek, és helyi fejlesztési projektekből sem lesz hiány. A tavalyihoz képest 15,7 milliárd lejjel növelték a beruházásokra szánt keretet, ebből hatmilliárdot a szállítási infrastruktúra fejlesztésére fordítanak.

Felgyorsítják a gyorsforgalmi utak és autósztrádák építését az ország nyugati határai és a Fekete-tenger közötti mielőbbi összekötése érdekében, hogy „Románia felkerüljön a jelentős európai kereskedelmi útvonalak térképére”. A kormányfő az európai projektek kivitelezésének magasabb sebességfokozatra kapcsolását is kilátásba helyezte, a cél, hogy Románia meghaladja az uniós támogatások lehívásának európai átlagát.

Az ellenzék túlzottan derűlátónak ítéli a büdzsét, szerintük nem reális 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolni. Úgy tartják, a kormány az államháztartás bevételeit is túl nagyra tervezte, ezt szerintük az adóhatóság képtelen lesz teljesíteni. Klaus Johannis közleményben bírálta igen élesen a költségvetést, amely a román elnök szerint elzálogosítja a következő nemzedékek jövőjét.

Az államfő kifogásolta, hogy a kormány megkésve terjesztette a büdzsétervezetet a parlament elé, ezért nem marad elég idő a végrehajtásra. Ugyanakkor a költségvetés felületes, a gazdaság valós helyzetéhez képest túlzásokra épülő, a fejlesztésekre valójában kevesebb pénz jut, mint tavaly, üzenték a továbbiakban a Cotroceni-palotából. Johannis kijelentette: a kormánykoalíció a populizmusával és a demagógiájával veszélyezteti az ország gazdaságának stabilitását és kiszámíthatóságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.