Elhúzódó hatásokkal számol a Moody’s

Magyar Nemzet
2020. 03. 09. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már biztosnak tűnik, hogy a koronavírus elterjedésének negatív globális növekedési hatásai a második negyedévre is áthúzódnak, akkor is, ha közben sikerül megfékezni – áll a Moody’s Investors Service péntek esti helyzetértékelésében. A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett tanulmányában rontotta a világgazdaság vezető erőcentrumainak idei növekedésére szóló előrejelzéseit. Eszerint közölték, hogy a globális hazai össztermék (GDP) zömét előállító húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasági térségben (G20) – amelynek tagja az Európai Unió is – átlagosan 2,1 százalékos idei növekedést várnak, az eddigi várakozásnál 0,3 százalékponttal lassabbat.

A Moody’s néhány napon belül másodszor rontotta a G20-csoportról szóló becslését, de nem kímélt más térségeket sem. Kínában a hitelminősítő által eddig várt 5,2 százalék helyett már csak 4,8 százalékos növekedéssel számolnak 2020 egészében, az amerikai hazai össztermék idei növekedésére adott prognózist pedig 1,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta a Moody’s. Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy ezek alapeseti előrejelzések, és még több olyan reálisan elképzelhető fejlemény is bekövetkezhet, amelyek ezeknél is messze kedvezőtlenebb forgatókönyveket valósítanak meg. Mint írják, a fogyasztás tartós visszafogása a cégek hosszabb ­ideig tartó bezárásával olyan kondíciókat teremthet, amelyek végül önfenntartó recessziós folyamatokat indítanak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.