Elkészült a jövő évi költségvetési törvény tervezete

A kormány a jövő évi költségvetési terveiről legutóbb a konvergenciaprogramban közölt fő számokat.

Horváth Éva
2020. 05. 12. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a jövő évi költségvetési törvény tervezete, amelyet a kormány szerdán tárgyal – ezt Varga Mihály pénzügyminiszter közölte a hivatalos Facebook-oldalán.

A kormány a jövő évi költségvetési terveiről legutóbb a konvergenciaprogramban közölt fő számokat. A magyar gazdaságpolitika továbbra is elkötelezett a felzárkózási folyamat mellett, amelyet a versenyképesség javításával, az adócsökkentések folytatásával és a felelős költségvetési gazdálkodás fenntartásával kíván elérni a kormány – írta a Pénzügyminisztérium. A programban alapforgatókönyvnek azt nevezték, hogy az idén háromszázalékos gazdasági visszaesés lesz, majd jövőre a gazdaság teljesítménye 4,8 százalékkal erősödhet. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, és azok gazdasági hatásai miatt az államháztartási hiány az idén a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százaléka lesz, ami jövőre 2,7 százalékra csökken.

A kormány folyamatosan vizsgálja a járványügyi és gazdasági helyzetet, hétről hétre hoz új döntéseket. A veszélyhelyzetben a legfontosabb az élet-, illetve egészségvédelem, ezért a kormány eddig több mint 600 milliárd forintot fordított járványügyi védekezésre – tájékoztatta tegnap a távirati irodát a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András példaként említette a hitelmoratórium bevezetését, amely, mint fogalmazott, világszerte példaértékű, és megközelítőleg 2000 milliárd forintot hagyhat több százezer banki adósnál. Az adóügyi könnyítések közül a miniszterhelyettes jelezte, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójánál a négyhavi adóelengedés több mint 151 ezer olyan kisvállalkozást érint, akiket leginkább sújt a globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet. Négyhavi járulékot nem kell befizetnie számos nehéz helyzetbe került cégnek sem, ahogy a vállalkozások munkavállalóitól is csak csekély mértékű járulékot vonnak le. A Pénzügyminisztérium számításai szerint ez utóbbi intézkedés mintegy 220 ezer dolgozó munkájának megőrzését segítheti. A szociális hozzájárulási adó július 1-jétől életbe lépő 15,5 százalékra csökkenése pedig idén év végéig 160 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.