Elkezdődött az építkezés Paks II telephelyén

A paksi atomerőmű a garanciája annak, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások áramellátása hosszú távon is olcsó, kiszámítható és biztonságos legyen – mondta Süli János, a Paks II projektért felelős miniszter abból az alkalomból, hogy ma elkezdődött a beruházás telephelyén a kiszolgálóépületek kivitelezése. Hozzátette, hogy nukleáris energia hasznosítása nélkül nincs klímavédelem sem. A kivitelező KÉSZ csoport határidőre ígéri az épületek átadását, a magyar vállalat munkája beleszámít abba a 40 százalékos részarányba, amelyet a teljes projekt kivitelezése kapcsán célul tűztek ki.

2019. 06. 20. 18:41
null
Paks, 2018. június 22. Nagyfeszültségű elektromos távvezetékek Paks határában 2018. június 22-én. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházás, a Paks II projekt első felvonulási épületeinek kivitelezése. Több mint nyolcvan kiszolgáló épületet létesítenek: irodaházakat, szerelőcsarnokokat, raktárakat, amelyek mind szükségesek a két új atomerőművi blokk kivitelezéséhez. A két új áramtermelő egység egyenként 1200 megawatt kapacitású, amelyek kiváltják majd a jelenleg működő négy blokkot a 2030-as években, azok élettartamának lejártakor.

– A magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar háztartások és vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, hazai forrásból – hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. – Nincs olcsó energia és fenntartható rezsicsökkentés a paksi atomerőmű nélkül, hiszen nukleáris forrás hiányában legalább 40 százalékkal drágább lenne az áram belföldi előállítása, míg a megújuló alapú villamos energia a paksi árának háromszorosa. Ez azt jelentené, hogy egy magyar családnak havonta több ezer forinttal lenne drágább az áram, mint most – fejtette ki Süli János.

A miniszter idézte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatát is, amely alapján az európai uniós fővárosok közül csupán Szófiában volt olcsóbb a lakossági villamos energia, mint Budapesten. – Az előkelő pozíció megtartásához elengedhetetlen az atomenergia hosszú távú alkalmazása, ezért is kiemelten fontos, hogy megépüljenek az új blokkok – fűzte hozzá Süli János, majd a másik okról is beszélt. – Az nukleáris alapú áramtermelésre a klímapolitikai célok eléréséhez is szükség van, hiszen az atomerőművek szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelnek nagy mennyiségben villamos energiát. Ezért alappillére Magyarország klímapolitikájának a nukleáris erőművi kapacitás hosszú távú fenntartása, a napenergia részesedésének növelése mellett.

Süli János emlékeztetett arra is, hogy Magyarország jelenleg az áramigény harmadát importból, jellemzően a környező országok fosszilis erőműveiből származó villamos energia vásárlásával fedezi. A miniszter véleménye szerint a klímavédelmi célok elérése mellett tehát az importfüggőség mérséklése szempontjából is kulcsfontosságú a Paks II beruházás, külföldi erőművekre nem lehet alapozni hazánk ellátásbiztonságát.

Az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Rt., mint fővállalkozó által Paks II felvonulási létesítményeire a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. adta a legjobb ajánlatot, a megbízás elnyeréséhez a számos nemzetközi referencia mellett az is hozzájárult, hogy a társaság a saját erőforrásaira támaszkodik – ismertette a kivitelező vezérigazgatója. Sáray Zoltán szerint Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégcsoportjaként a KÉSZ-csoport határidőre és a legmagasabb szakmai színvonalon adja majd át a felvonulási épületeket.

Téves megközelítés a nukleáris és a zöldenergia-források hasznosítását egymással szembeállítani. Ahogyan azt az Európai Parlament már 2015 decemberében szavazással kimondta az energiaunióról szóló állásfoglalása értelmében: a megújuló és az atomenergia-termelésre is szükség van a jövőben. A két technológia nem helyettesítheti, sokkal inkább kiegészítheti egymást, párhuzamos működtetésük előnyökkel jár. Közös előnyük pedig az, hogy szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelnek villamos energiát.

További részletek a Magyar Nemzet holnapi, június 21-i számában olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.