Élmény lesz a tóparti kikapcsolódás

Budapest mellett a Balaton az egyik legkedveltebb hazai úti cél a belföldi és a külföldi utazók körében; tavaly a vendégek közel nyolcvan százaléka magyar turista volt. Már az előző évben is látszott a helyi vendégforgalom növekedéséből, hogy a térségben 2016 óta százmilliárdos nagyságrendben zajlottak fejlesztések – ezek 2020-ban is folytatódnak a strandok felújításával, amelyekből nemcsak a balatoniak, hanem országosan 86 fürdőhely emelkedik európai színvonalra. A kormány szándéka az, hogy rendezett, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják mind a helyben élő családokat, mind pedig a látogatókat.

2020. 03. 06. 16:01
null
Új arculatot és európai színvonalat kapnak a sok helyütt 60-as, 70-es évekbeli fürdőhelyek Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország kormányának támogatásával 2017-ben indította el azt a strandfejlesztési programot, amely újabb állomáshoz érkezett 2020-ban – idézte fel lapunknak Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a napokban tett bejelentés kapcsán, miszerint idén folytatódnak a strandfejlesztések az országban. Mint mondta, a program legfontosabb célja, hogy 2030-ig Magyarország valamennyi szabadvízi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon.

Az első ütemben a 2018-as strandszezonra a Balatonnál több mint harminc településen 55 fizetős strand újult meg, közel kétmilliárd forintos támogatással. A beruházások elsősorban a vizesblokkok, öltözők, játszóterek és a parti sétány megújítására és a szolgáltatások bővítésére irányultak. Tavaly újabb fázisához érkezett a program, országszerte 43 szabadstrand újult meg: harminc balatoni strand mellett a Dunakanyar és a Tisza-tavi szabadstrandok is lehetőséghez jutottak, így a térségekben olyan fejlesztések tudtak megvalósulni, amelyekre korábban még nem volt példa, több mint 4,4 milliárd forint hazai forrásból.

– Idén elérkeztünk a következő ütemhez. A fejlesztések jelentős részét már a 2020-as strandszezonban élvezhetik a látogatók, amelyeket a kormány támogatásával, vissza nem térítendő forrásból valósítanak meg az üzemeltetők, önkormányzatok – mondta Könnyid László. Jelezte: ehhez a forrás az idei költségvetési törvényben a turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron áll rendelkezésre, amelynek köszönhetően az idei esztendőben 86 strand újul meg, közel hárommilliárd forintos támogatási értékkel. Ezúttal a Balaton mellett támogatáshoz jut a Dunakanyar, a Tisza, a Tisza-tó és a Velencei-tó is.

Új arculatot és európai színvonalat kapnak a sok helyütt 60-as, 70-es évekbeli fürdőhelyek
Fotó: Katona Vanda

A vezérigazgató-helyettes kitért rá: a Balatonnál több mint hatvan strand kap támogatást, ennek eredményeként a természetes fürdőhelyek látogatottsága, jövedelemtermelő képessége növelhető és a fenntarthatóság is biztosítható lesz. – A kiemelt térség strandfejlesztései garantálják, hogy a belföldi vendégek egyre több vendégéjszakát töltsenek a Balatonnál nyáron, és hosszabbodhat az ott-tartózkodási idejük is – fogalmazott Könnyid László.

Ismertette: a turisztikai ügynökség lehatárolta azokat a pontokat, amelyekben támogatást nyújt az önkormányzatoknak, a strandfejlesztési program fókuszpontja az alap-infrastruktúra fejlesztése az idén. Szavai szerint a vizesblokkok megújítása az egyik kardinális kérdés, hiszen számos település küzd azzal, hogy a 60-as, 70-es évekből megmaradt mosdóblokkokkal szembesül a látogató, aki európai szintű szolgáltatásokra számít.

– Ahol a vizesblokkok rendben vannak és baba-mama szoba is található a strandon, ott lehet tovább lépni, és a vízbe jutás feltételeit javítani, kicserélve azokat a lépcsőket, amelyeket évtizedek óta nem újítottak fel. A következő ütem a zöldfelületek bővítése lesz, hiszen annál hálásabb a vendégsereg, minél több a természetes felület – mondta a szakember. Az átgondolt fejlesztéssorozat a következő esztendőkben is a céloknak megfelelően folytatódik, hogy 2030-ig valamennyi strand megújuljon.

Könnyid László azt is felidézte, hogy ebben az évben egységes arculatot is kapnak majd a strandok, illetve a kültéri öltözőkabinok is megújulnak, hogy azokban akár az egész család együtt átöltözhessen. – De az idei esztendőben az elsődleges szempont az alap-infrastruktúra fejlesztése lesz – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.