Elon Musk az űriparra is kiterjeszti a kriptodeviza-spekulációt

Meglepő bejelentést tett a SpaceX: egy műholdszerű tárgyat küld a Holdra, és ezt a műveletet – a legújabban felkapott kriptodevizáról – Doge–1 küldetésnek nevezi el. Az indoklás és magyarázat megdöbbentően bugyuta. Egyértelmű, hogy a dogecoin manipulációjáról van szó.

Fellegi Tamás Péter
2021. 05. 16. 17:48
Red carpet for the Axel Springer award, in Berlin
Komolyan gondolja Elon Musk, vagy áprilisi tréfa májusban? Fotó: Hannibal Hanschke Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden nap egyre megdöbbentőbb bejelentések érkeznek Elon Musktól, valamint az általa birtokolt Tesla autógyártól és SpaceX űrcégtől. Pár hónapja Musk közölte, hogy a Tesla bitcoint is elfogad a járművek vételárának kiegyenlítésekor, miközben a cég maga is bevásárolt a kriptodevizából. A bitcoin szárnyalni kezdett, hisz Elon Musk és a Tesla komoly hírnévre tett szert, így cselekedeteiket sokan követendőnek tartják. Az így keletkezett nyereség egy részét a cég realizálta is az első negyedévről szóló jelentés szerint, majd döbbenetes módon pár napja bejelentették, hogy mégsem fogad el a Tesla bitcoint, mert annak bányászata klímakárosító hatású, mivel óriási mennyiségű környezetszennyező módon előállított elektromos energiát fogyaszt.

Egyúttal Elon Musk új eszközt talált: a dogecoin elnevezésű kriptodevizát, amelyet megalkotói deklaráltan tréfából hoztak létre, megmutatva, hogy a semmiből állíthatók elő ezek az eszközök, belső értékük nincs. Valamiért azonban Musk pont erre a kriptodevizára kapott rá a már létező nagyjából tízezer közül, beszélni kezdett róla, dicsérte, árfolyamát felhajtotta. Ezt most olyan lépés követte, amit eddig még Musk esetében is nehéz lett volna elképzelni: a SpaceX bejelentette, hogy elindítja a Doge–1 nevű küldetést, melynek lényege, hogy egy 40 kilogrammos tárgyat küldenek a Holdra egy Falcon–9-es rakétával, a megbízó a Geometric Energy Corporation nevű cég, amely dogecoinnal fizeti ki a fellövés költségeit, mivel úgy tekintik az ügyletet, mit egy kereskedelmi műhold felbocsátását, ahol a megrendelő fizet.

Komolyan gondolja Elon Musk, vagy áprilisi tréfa májusban?
Fotó: REUTERS

Az eszköz, amelyet vicces lenne műholdnak nevezni, miután nem áll Föld körüli pályára, hanem a Hold az úti célja, műszereket, telekommunikációs berendezéseket fog tartalmazni (mint lényegében bármelyik másik, a világűrbe vagy más bolygóra küldött kutatóeszköz). A SpaceX kereskedelmi értékesítésért felelős alelnöke, Tom Ochinero még egy tréfás megjegyzést is fűzött ehhez, miszerint „a Doge–1 demonstrálni fogja a kriptodeviza alkalmazását a Földön kívül, egyben megteremti a bolygóközi kereskedelem alapjait”. Nos, nem tudni, ki és mikor fogalmazta meg ezeket a nyilatkozatokat, de olyannak hangzanak, mint egy áprilisi tréfa, pláne hogy április elsején voltak már hasonló jellegű megnyilvánulások Musk részéről.

A tréfa ellen szól, hogy egyidejűleg egy Falcon–9 rakétával műholdakat bocsátott fel a SpaceX, és a rakéta immár tizedszer tért vissza a földre sértetlenül, vagyis sikerült igazolni, hogy az indítóeszköz tíz, vagy annál több utat is kibír mindenféle érdemi karbantartás nélkül, ami valóban páratlan eredmény az iparágban. Musk még korábban jelezte, hogy a cél száz út megtétele egy rakétával.

Mindent összevetve ismét arról lehet szó, hogy a zseniális, korábban lehetetlennek tűnő dolgokat megvalósító Musk nem bírt magával, erőt vett rajta feltűnési viszketegsége vagy különös hóbortja – nevezhetjük, ahogy tetszik –, és a páratlan tudományos-technikai sikert valami vicces vagy épp megdöbbentő nyilatkozattal akarta összekötni, ami egyúttal jókora árfolyam-befolyásolást is jelenthet, már amennyiben a megdöbbentő bitcoinbejelentések után a nagyközönség még egyszer vevő erre. Az esemény azonban most nem csak Musk cégeit érinti: mivel a NASA nagy értékű szerződést kötött a SpaceX céggel a Holdra utazáshoz tervezett, többször felhasználható űrjármű kifejlesztésére, adott esetben az űrügynökségnek is kellemetlen lehet, ha partnere kínos nyilatkozatokat tesz, ráadásul ezzel egy olyan cselekményt is elkövetve, ami a szabályozott tőkepiaci termékek esetében tiltott. A kriptodevizák megfelelő szabályozásának hiánya így egyre több problémát vet fel, hisz még a világ legsikeresebb vállalkozója is visszaél vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.