Először termeltek több áramot megújuló energiával a britek, mint gázzal

A még 30 éve is rengeteg szenet égető Egyesült Királyság immár szénnel alig, és szénhidrogénekkel is egyre kisebb arányban termel áramot, miközben a megújulók aránya növekszik, akár a karbonsemlegesség is reális célkitűzés lehet.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 23. 16:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújuló energia aránya a harmadik negyedévben 38,9 százalékra nőtt az elektromos áram termelésében, miközben a földgáz égetésével 38,8 százalékot állítottak elő a szigetországban. A szén aránya egy százalékra csökkent, az olajé is minimális, így összesen 40,1 százalék lett a fosszilis üzemanyagok felhasználásának aránya, ami az eddigi legalacsonyabb érték.

Az atomenergia aránya 18,4 százalék lett, ezt hozzáadva a megújulókhoz 57,3 százalék a légkör széndioxid-tartalmát nem növelő, azaz tiszta energia aránya, ami minden idők legmagasabb értéke. A megújulók részesedése ezen belül nagyobb mértékben nőtt, az atomenergiáé csökkent. A megújulók felét a szélenergia adta, közel harmadát a bioenergia, ezt követi a nap-, majd a vízenergia.

A szárazföldi szélenergia által termelt áram mennyisége 24, a tengerre telepített szélturbinák termelése 43 százalékkal növekedett egy év alatt. A napelemek által termelt áram mennyisége valamelyest csökkent, de ez nem a kapacitások csökkenésének tudható be, hanem a kevesebb napsütésnek. A megújuló kapacitás egyébként 46,9 gigawattra nőtt, ami 3,2 gigawatt bővülés, leginkább az új szélturbináknak köszönhetően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.