Előtérbe kerülhetnek a kisebb teljesítményű atomreaktorok

Előtérbe kerülhet a kisebb – néhány tíz vagy száz megawattos – teljesítményű atomreaktorok építése olyan területeken, ahol nincs szükség a hagyományos atomerőművek nagy teljesítményére – mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjának fizikusa pénteken az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 08. 02. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hózer Zoltán közölte: ennek „előfutára” lehet a Lomonoszov Akadémikus nevű orosz úszó atomerőmű.

Ismertetése szerint egyre gyakrabban felmerül a kisebb teljesítményű, úgynevezett moduláris atomreaktorok építésének igénye arra válaszul, hogy az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt az atomerőművek teljesítménye.

A műsorban elhangzott: majdnem húszéves tervezés és kivitelezés után hamarosan megkezdik a Lomonoszov Akadémikus elnevezésű úszó atomerőmű elvontatását Murmanszkból – a sarkkör mentén vezető északi hajózási útvonalon – az orosz Távol-Keletre, ahol még az idén beüzemelik. Az úszó atomerőművet a szibériai Csukotka térség áram- és távhőellátásának biztosítása érdekében építették meg.

A technológiai megoldásról Hózer Zoltán közölte: a világban mintegy kétszáz atomreaktor található vízi létesítményeken. A kétszer 30 megawatt teljesítményű úszó atomreaktor nem a nyílt vízen, hanem egy zárt öbölben lehorgonyozva, kiépített kikötőben üzemel majd – ismertette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.