Előtérben a klímabarát befektetések

A világ piacain fellelhető befektetések között egyre nagyobb szerep jut az úgynevezett fenntarthatósági szempontoknak, amelyek iránt szinte hónapról hónapra több fiatal érdeklődik.

Horváth Éva
2020. 02. 17. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ piacain fellelhető befektetések között egyre nagyobb szerep jut az úgynevezett fenntarthatósági szempontoknak, amelyek iránt szinte hónapról hónapra több fiatal érdeklődik. A nekik leggyakrabban ajánlott, óriás részvényindexek – amelyek számos ágazat és tevékenység eredményességétől függenek – általában nagy kockázatokat hordozhatnak. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az indexek fegyvergyártókat, éghajlat-károsító cégeket vagy olyan vállalkozásokat is tartalmaznak, amelyek a tiltott gyermekmunkára vagy más illegális tevékenységre építik eredményességüket. Sokan éppen emiatt nem akarnak beszállni az ilyen típusú befektetésekbe. Mindezek mellett a fenntarthatóságot preferáló zöldinvesztíciókról sokáig az a tévhit tartotta magát, hogy a kritériu­moknak negatív hatásuk van a hozamra – hívta fel a figyelmet a Der Spiegel online kiadásának összefoglaló elemzésében.

Manapság számtalan módon lehet pénzt befektetni, amelyek etikai és ökológiai szempontból is figyelemre méltók. Ám ezek általában rendkívül kusza, nehezen összehasonlítható termékek, mivel nincsenek egységes kritériumok arra, hogy mit jelent a fenntartható, és mely állományokat kell fenntartható beruházásoknak tekinteni. A Tesla elektromosautó-gyártó például az MSCI (Morgan Stanley Capital International) index fenntarthatósági rangsorában a legmagasabb rangú, de csak egy cég a sok között az FTSE (Finan­cial Times Stock Exchange) indexszolgáltató környezetvédelmi társadalmi irányítás besorolásában, ami cseppet sem előkelő helyezés.

Mindazonáltal a cikk szerint egyelőre tökéletes zöldtermék magasabb kockázat nélkül és alacsony költségekkel még nem létezik. Ha valaki fenntarthatóan szeretne befektetni, akkor tudnia kell, mit akar, kompromisszumot kell kötnie és végül el kell döntenie, mi a legfontosabb szempont a megtakarítása során. Néhány évtized múlva egészen biztosan más vállalatok lesznek, mint ma. Ám a mai befektető, különösen ha már fiatal korától megtakarít, dönté­seivel befolyásolhatja az átalakulási folyamatot, attól függően, hogy milyen termékeket vásárol meg és használ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.