Eluralja a mobileszköz az álláspiacot

Magyar Nemzet
2020. 02. 11. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállíthatatlan az okoseszközök térnyerése az álláskeresők körében: 77 százalékuk ugyan még mindig számítógépen böngész a lehetőségek között, ám a leendő munkavállalók 74 százaléka már az okostelefonján. A két csoport között nagy az átfedés – derül ki a Profession.hu friss kutatásából. A mobilon állást keresők aránya az elmúlt három évben 8 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az erre a célra számítógépet használók 19 százalékkal lettek kevesebben.

A jelenlegi munkahely nem akadály

A portál felmérése rámutat: ma már nem divat órákig böngészni a friss állásajánlatok között, átlagosan napi negyed órát szánnak erre az érintettek. A legtöbben jellemzően reggel otthon, vagy út közben gyorsan átfutják az álláshírleveleket, este vagy hétvégén pedig részletesebben átnézik a szimpatikus találatokat. Sokan a jelenlegi munkahelyükön böngésznek az álláslehetőségek között, akár a monoton feladatok közötti kikapcsolódásként, akár ebéd utáni pihenésként. Előfordultak olyan esetek is, hogy az álláskeresők egyből azt követően kezdtek keresgélni a lehetőségek között, amikor sérelem érte őket a munkahelyükön.

Motiváltan indul a hét

A kutatók összefüggést találtak az álláskeresési kedv, a hét napjai és az általános munkahelyi hangulat között is. Az emberek általában hét elején még komolyabban gondolják, hogy megváltoztatják az életüket, ilyenkor keresnek a legaktívabban munkát. Hétvége felé a helyzetet egyre rózsásabbnak ítélik, így egyre csökken az igényük az azonnali váltásra, így csökken az álláskeresési kedv.

Biztonságérzetet ad a laptop

A Profession.hu felmérése kitért arra is, hogy a válaszadók közül sokan a megfontolt döntés érdekében úgy érzik, ezt csak a laptopról tudják megtenni. Ennek oka, hogy bonyolultnak tartják a fájlok csatolását okostelefonról, vagy éppen félnek, hogy ha véletlenül valamit rosszul csinálnak a mobilos felületen, örökre elvágják magukat az álommunkahely előtt. Aki viszont a mobilos jelentkezés mellett teszi le a voksát, az éppen a dolog rugalmasságával, könnyen rutinná váló mivoltával, egyszerűségével, gyorsaságával indokolja választását. De olyan válaszadó is volt, akinek egyszerűen nincs is más erre a célra alkalmas eszköze otthon, mint az okostelefonja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.