Elviszik Kínából a gyártást a globális IT-cégek

A tavalyi amerikai–kínai kereskedelmi háború és a koronavírus-járvány idei kitörése folytán az Apple, a Microsoft és a Google nagy amerikai technológiai cégek bejelentették, hogy továbbköltöztetik Kínából hardvergyártásuk egy részét Délkelet-Ázsia más államaiba. Szakértők szerint azonban nem lesz könnyű lazítani a Kínától való függésen, mivel az ottani gyártási folyamatok elég erősen be vannak ágyazva az amerikai szállítási láncba.

Mártonffy Attila
2020. 03. 11. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google és a Microsoft gyorsuló ütemben kívánja átcsoportosítani hardvergyártását Ázsia más részeibe – írja a CNBC üzleti hírportál a Nikkei Asian Review japán gazdasági híroldal jelentése alapján. A probléma csak az a szóba jöhető országokkal, hogy elég kemény feladat átvinni hozzájuk a szállítási láncot, s sokkal nehezebb lehet az ezzel járó kockázatok mérséklése. Ezzel együtt is Kína még mindig nagy szerepet játszana a globális technológiai társaságok gyártási folyamataiban.

A Nikkei értesülései szerint a Google áprilisban kezdené meg egy olcsó, Pixel 4a nevű okostelefon gyártását Vietnámban, s e márka jövőbeni vezető modelljét is itt kezdenék összeszerelni az idei év második felében. A Google Thaiföldön is felkért egy partnert, hogy készüljön fel okosotthon-termékek gyártására.

A Microsoft ugyancsak Vietnámban tervezi beindítani Surface notesz- és asztali számítógépei összeszerelését a második negyedévben. Eddig mindkét vállalat legnagyobbrészt Kínában gyártatta termékeit. Az Apple viszont még tavaly közölte, hogy Vietnámban elkezdi AirPod termékei próbagyártását, s felszólította beszállítóit, hogy gyártásuk 15-30 százalékát helyezzék át Kínából Délkelet-Ázsia más részibe.

Hogy az egésznek mi az értelme, meg kell vizsgálni a gyártás részfolyamatait – javasolja a Kearney tanácsadó cég egyik stratégiai vezetője. Egy műszaki termék elkészítése elektronikus alkatrészek, (kijelző, memória stb.), modulok (például kamera) gyártásából és a késztermék összeszereléséből áll. Globálisan jelenleg a késztermékek mintegy 40 százalékát Kínában szerelik össze, de természetesen van összeszerelési kapacitás a világ más részein is. Ezért rövid távon azoknak a cégeknek könnyebb a diverzifikáció, amelyek jó minőségű termékkel és összeszerelési dokumentációval rendelkeznek.

Ugyanakkor a modulok 60 százalékát ugyancsak Kínában állítják elő, s ez megnehezíti a költöztetést, de még nem teszi lehetetlenné. Más a helyzet az alkatrészekkel, amelyek mind a modulok, mind a késztermékek szükséges összetevői. Ezek előállítását rendkívül nehéz odébb vinni, mivel egész ökoszisztéma épül köréjük, s ennek az újbóli létrehozása más országban elég hosszadalmas procedúra. Nem beszélve arról, hogy a munkaerő utánpótlása máshol messze elmarad Kínáétól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.