Elvitte az idei szilva felét a fagy és a szárazság

Szinte az összes szezonális gyümölcsből jóval kevesebb termett a megszokotthoz képest az idén.

Magyar Nemzet
2020. 07. 22. 11:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baljós várakozások mellett kezdődik a hazai termesztésű szilva főidénye, a gyümölcs is jelentős károkat szenvedett a tavaszi fagyok és a szárazság miatt. Az átlagosan évi 65 ezer tonnás hazai termésmennyiség legfeljebb felét, 23-32 ezer tonnát szedhetik le idén a termesztők – derül ki a FruitVeb, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács friss termésbecsléséből. A szilva szezonja a legkorábban érő fajtákkal már elkezdődött: július elején a dél- és közép-magyarországi termőhelyekről kerül elsőként piacra a gyümölcs, ám egyelőre nagyon kis mennyiségben kapható. A hazai szilvapiac csúcsa jellemzően július végén kezdődik az összes termés hatvan százalékát adó két szilva­fajta szüretével.

Magyarországon 6400 hektáron termesztenek szilvát. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találhatók, amelyek az országos termés hetven százalékát adják. A magyar szilva 75-80 százalékát a belföldi piacon értékesítik, csaknem negyede megy exportra. A termés egyik fele a piacra kerül, másik felét a feldolgozóipar használja fel. A szilvafogyasztás idehaza alacsony: évente átlagosan 1,3 kilogramm fejenként. Az ipari feldolgozás ezzel szemben jelentős, elsősorban lekvár, befőtt és pálinka készül a gyümölcsből.

Meghatározó a nyers szilva exportja: évente 8-12 ezer tonna, amelynek nagyjából fele Németországba kerül, míg a másik felét Csehországban, Szlová­kiában, Lengyelországban és Romániá­ban értékesítjük. A friss szilva behozatala elenyésző, évi egy-két ezer tonna. A feldolgozott gyümölcsből befőttet, pürét és aszalt gyümölcsöt exportál hazánk. A befőtt iránti kereslet évről évre növekszik: míg 2015-ben 250 tonna volt, 2018-ban már meghaladta az 1300 tonnát. Ezzel szemben szilvapüréből a kivitelünk mennyisége évről évre csökken. Aszalt szilvát Szlovákiában és Szlovéniában értékesítünk, 200-400 tonna körül.

Szinte az összes szezonális gyümölcsből jóval kevesebb termett a megszokotthoz képest az idén. A legnagyobb gondot a tavaszi fagyok okozták a gyümölcsösökben: március végétől május közepéig 15-18 éjszaka fagyott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.