Emelkedéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe

2020. 04. 14. 21:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 338,06 pontos, 1 százalékos emelkedéssel, 34 099,9 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 8,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek a múlt csütörtöki záráshoz képest.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a pozitívabb járványügyi híreknek és a gazdaságok fokozatos újranyitásának hírére optimista hangulatban kezdték a hetet a tőzsdék, emellett hajnalban egy erős kínai kereskedelmi adat is érkezett, ami ugyancsak felhajtó erő volt.

A BÉT zárásakor mind az európai, mind az amerikai piacok pozitív tartományban voltak, az amerikai parkett 2 százalékot meghaladó emelkedésével felülteljesítő volt. A BÉT a nap nagy részében egy technikai hiba miatt zárva volt, délután fél három körül nyitott újra, és az általános pozitív nemzetközi hangulatnak köszönhetően mérsékelt pluszban zárt – mondta az elemző.

A tőzsdei kereskedést kedden délelőtt a kereskedési rendszer meghibásodása miatt állították le, és 14 óra 30 perctől állították vissza az azonnali és a derivatív piacon. A BÉT az MTI megkeresésére közölte: a Budapesti Értektőzsde, a régió számos másik tőzsdéjéhez hasonlóan ugyanazt a kereskedési rendszert használja, amelyet a Deutsche Börse üzemeltet. Ebben a rendszerben történt a hiba, amely a kereskedés leállását eredményezte a régió több tőzsdéjén is. A pontos ok feltárásának érdekében folyamatosan egyeztetnek a szolgáltatóval – tették hozzá.

A Xetra T7 rendszert használja a budapesti mellett a bécsi, a zágrábi, a ljubljanai, a szófiai, a máltai és a prágai tőzsde is.

A Mol 146 forinttal, 7,14 százalékkal 2190 forintra erősödött, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,11 százalékkal 8900 forintra nőtt, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 2,23 százalékkal 366 forintra emelkedett, forgalma 125,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,3 százalékkal 6575 forintra csökkent, forgalmuk 944,2 millió forintot ért el.

A BUMIX 3331,74,21 ponton zárt kedden, ez 6,69 pontos, 0,2 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.