Emelte a Bank of China az MVM hitelkeretét

Új fázisba lép az MVM Zrt. és a Bank of China együttműködése, miután százmillió euróval növekedett az MVM részére biztosított hitelkeret.

Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 05. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmillió euróval 350 millió euróra növelte a Bank of China az MVM Csoport számára biztosított hitelkeretet – jelentette be a két fél szerdán sajtótájékoztatón. A Bank of China és az MVM-csoport 2013-ban lépett stratégiai partnerségre, ennek részeként a bank nemcsak a cégcsoport hosszú lejáratú biztosítását finanszírozza, hanem tranzakciós és befektetési banki szolgáltatásokat is nyújt. A két fél 2015-ben 250 millió euró összegű hitelszerződést kötött, ezt a hitelkeretet emelték most 350 millió euróra. A keretösszeg euróban, dollárban és forintban egyaránt lehívható és két évvel meghosszabbítható 2026-ig.

Az erről szóló szerződést tegnap írta alá Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Hszü Haj-feng (Xu Haifeng), a Bank of China magyarországi vezérigazgatója. Kóbor György elmondta, hogy a rugalmas hitelkeret segítséget biztosít a társaság stratégiai törekvéseinek megvalósításához. Míg 2015-ben a hitel a gázüzletág megvásárlását és fejlesztését célozta, most az MVM-csoport célja, hogy 2025-re környezetbarát, karbonsemleges, azaz szén-dioxid-mentes megoldásokra építő energia- és infrastruktúra-szolgáltatóvá váljon, egyúttal ügyfeleit a XXI. század követelményeinek megfelelően integrált megoldásokkal tudja kiszolgálni. Hszü Haj-feng azt hangsúlyozta, hogy a Bank of China, amely húsz éve van jelen Magyarországon, elkötelezett a magyar energetika és egészében a magyar gazdaság iránt is, a hitelkeret megemelése pedig nemcsak a stratégiai kapcsolatot, hanem egyúttal az MVM-csoport jövőbeni működésébe vetett bizalmat is alátámasztja. A hitelkeret bővítéséről szóló egyezményt a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulóján kötötték, ennek eredménye volt a mostani aláírás.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Bank of China jelen van az egész régióban, de régiós központja Magyarországon van. Az Egy út, egy övezet program nagy lökést adott a kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak az egész régióban, így a Bank of China a budapesti központ és a már meglévő varsói fiók mellett most irodát nyit Bukarestben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.