Enyhül a nyomás a forinton

Hatalmas amerikai kamatcsökkenést áraznak a piacok, ennek következtében a forint kamatszintjének emelkedése nélkül is megszűnhet a magyar fizetőeszköz elleni spekuláció lehetősége. A forint erősödött hétfőn.

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 03. 11:34
A money changer counts U.S. dollar banknotes at a currency exchange office in Diyarbakir
TURKEY-CURRENCY/ Fotó: Sertac Kayar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két-három hétben valósággal összeomlottak az amerikai államkötvényhozamok: a tízéves hozam február elején még 1,7 százalék volt, majd ­miután a mérséklődés elérte a 1,5 százalékot, felgyorsult a folyamat: most már csak 1,07 százalékon áll. Ilyen gyors zuhanásra ritkán látni példát, ráadásul ez a legalacsonyabb szint az 1876 óta nyilvántartott statisztika szerint. A rövidebb lejáratú hozamok hasonló mértékben zuhantak. Mindezeknek az az oka, hogy a piac rendkívüli és nagymértékű kamatcsökkentést vár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére. A jelenlegi amerikai alapkamat az 1,5-1,75 közti sávban van, de a piac már lassan egy teljes százalékpontos vágást áraz, vagyis nagyjából 0,5 százalékos alapkamatra számít.

A hirtelen amerikai hozamesés most a forint árfolyamára is hatást gyakorolhat. Ennek magyarázata az, hogy a magyar valuta elmúlt hónapokban tapasztalt jelentős gyengülése jórészt amiatt következett be, hogy a forint rendkívül alacsony és a dollár ennél lényegesen magasabb kamatának különbözetét a befektetők a forint shortolásával próbálták megnyerni (gyakorlatilag forintban felvett hitelt váltottak dollárra, arbitrázs ügyletekben). Helyzetüket a dollár euróhoz képest erősödő trendje is segítette, mivel így stabilan erősödött a dollár a forinthoz képest is, azonban most az amerikai hozamesés miatt ez is megfordult: napok óta gyengül a dollár.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hetekben csökkentette a bankközi piac többletlikviditását, hogy ezzel megemelje a rövidtávú kamatszintet, és meggátolja ezt a fajta kamatarbitrázst, így ne gyengüljön túlzottan a forint. Most azonban, hogy a dollárhozamok és a Fed várt kamatcsökkentése által a rövidtávú dollárkamatok is esnek, már nem is szükséges a forintkamatok további erősödése ahhoz, hogy megszűnjön a spekulációs lehetőség.

A forint árfolyamában máris mutatkozik a hatás: miután a múlt héten a világméretű tőzsdei zuhanás közepette még gyengült a hazai valuta (ezúttal a cseh koronával és a lengyel złotyval együtt), a pánik múltával már pénteken heves erősödésbe kezdett, ami tegnap is folytatódott (eurónként 4 forinttal).

Ha valóban sor kerül a várt amerikai jegybanki kamatcsökkentésekre, és tartósan alacsony marad a dollárkamat, akkor kényelmesebb helyzetbe kerül az MNB, hisz nem lesz szükség a forintkamatok további emelésére az árfolyam-alakulás miatt. A jegybank így fenntarthatja eddigi laza monetáris politikáját, illetve ezt kizárólag az infláció alakulásától teheti függővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.