Enyhültek a korábbi recessziós félelmek

Magyar Nemzet
2019. 12. 05. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek novemberben arról, hogy ne változzon a 0,9 százalékos alapkamat és a kamatfolyosó – közölte tegnap a Magyar Nemzeti Bank a november 19-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében. A testület megítélése szerint a lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok. A globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet. A tanács a döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, amelynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása határozza meg – írták a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapban az európai konjunktúra tekintetében enyhültek a korábbi recessziós félelmek, ugyanakkor a külső piacok kilátásait továbbra is jelentős bizonytalanság övezi. A tanács továbbra is arra számít, hogy a gazdasági növekedés a következő negyedévekben lassul, a romló európai konjunktúra a hazai GDP alakulásában is egyre erőteljesebben érezteti hatását. A bruttó hazai termék várakozás szerint 2019-ben 4,5 százalékkal, 2020–2021-ben pedig 3,3 százalékkal bővül. A magyar gazdaság eurózónához történő felzárkózása a romló külső konjunktúra ellenére a következő években is a legalább két százalékpontos növekedési többlet fenntartása mellett folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.