Épphogy csak meglegyintette a vírus az építőipart márciusban

Csak 3,4 százalékkal maradt el márciusban az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbitól.

2020. 05. 14. 10:49
null
Nőtt a hatvan négyzetméternél nagyobb ingatlanok aránya Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak 3,4 százalékkal maradt el márciusban az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztika Hivatal frissen közzétett jelentéséből. A csak szócska használata indokolt, hiszen a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése után iparági beszámolók szerint kis időre szinte megbénult egy-egy építkezés. A jelek azonban azt mutatják, hogy az ágazat hamar alkalmazkodott a kialakult helyzethez, és sorait rendezve szinte ugyanazzal az intenzitással folytatta a munkálatokat, mint azelőtt. Érdekes, hogy miközben az épületépítések mértéke éves összevetésben megmaradt, sőt 0,3 százalékkal nőtt, addig az egyéb építmények körében 10 százalékos visszaesés történt.

A márciussal záruló első negyedévben ezzel lényegében a tavalyival megegyező termelési értéket mutatott fel az ágazat (a csökkenés elenyésző, 0,1 százalékos). Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége minap ismertetett becslése szerint január 1. és május 10. között mindössze 3-5 százalékos lehet az ágazati termelés csökkenése, ami sokkal jobb eredmény, mint az Európai Unió legtöbb országában.

– A koronavírus-járvány hatásai fokozottabban nem érződnek még a márciusi adatokon, a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései is segítettek, hogy a visszaesés egészen mérsékelt legyen – mondta online sajtótájékoztatóján Boros Anita építésgazdaságért felelős államtitkár. Az innovációs tárca szakpolitikusa kiemelte, hogy tavaly márciusban mintegy 70 százalékkal bővült 2018 harmadik hónapjával összevetve az ágazat teljesítménye, vagyis nagyon magas alaphoz viszonyítjuk az idei teljesítményt. A gazdaságvédelmi akcióterv több pillére, így például a munkahelyek védelme, új munkahelyek létrehozása és a kiemelt szektorok támogatása is vonatkozik az építőiparra.

Boros Anita jelezte, mindezek mellett 65 milliárd forintot különítettek el az ágazatnak, illetve a kis- és középvállalkozásoknak technológiafejlesztésre és képzési programokra, hogy javuljon a cégek munkahelymegtartó-képessége. Ennek részleteit szakmai szervezetekkel később ismertetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.