Érdemes az aktív pihenésre külön biztosítást kötni

Lassan kitör a nyár, és aki csak teheti, nyakába veszi az országot vagy akár az egész világot. Viszont változatlanul fontos az óvatosság, és nem csak a koronavírus miatt. Sokan keresik az aktív kikapcsolódással járó lehetőségeket, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a bankkártyákba beépített utasbiztosításokra mely nyári sporttevékenységek esetén lehet számítani.

Horváth Éva
2021. 05. 30. 10:50
Zheng Feng, an amateur climber takes wedding pictures with his bride on a cliff in Jinhua
Nászút egy kínai sziklafalon. Az utazás új dolgok kipróbálására késztet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdődik a nyár, a felszabadult utazási piacon pedig minden bizonnyal folytatódik az a koronavírus megjelenése előtt már jellemző tendencia, hogy a városnézések vagy a tengerpart nyugalma mellett sokan terveznek szabadidejükben aktív pihenést, sporttevékenységgel egybekötött utazást. Az extrém sportok kedvelői már tudhatják, hogy ajánlott a fokozott előrelátás és óvatosság az utazás megszervezésekor, ezért például indulás előtt érdemes tanulmányozni a mindennapokban használt bankkártyához járó utasbiztosítási konstrukciókat.

Az idei nyárkezdet előtt a Bank360 sorra vette az elérhető lehetőségeket az egyes bankoknál.

Az extrém hobbisportok követői jó, ha tisztában vannak a veszélyek kockázataival
Fotó: MTI / Komka Péter

Az összeállításból kiderül, hogy a Budapest Bank kártyáihoz tartozó biztosítások közül a magasabb értékű csomagok nyújtanak fedezetet extrém sportokra, például túrázásra, hegyi trekkingre, vízisízésre, wakeboardra, windsurfre vagy éppen vitorlázásra és lovaglásra. Raftingra és amatőr búvárkodásra az összes konstrukció vállalja a kár megtérítését.

A CIB Bank beépített utasbiztosításai azon nyári sportok űzéséből eredő orvosi költségeket térítik, amelyek társasutazás részeként vagy saját szervezésben valósulnak meg. A sportversenyek viszont már nem tartoznak ebbe a körbe, és nemcsak a részvétel, hanem az edzés tekintetében sem. Vannak még hasonló korlátozások.

A biztosítás nem terjed ki a légi vagy motoros járművel kapcsolatos tevékenységre, a különleges felszerelés (kötél, jégcsákány, hágóvas) használatát igénylő túrázásra, illetve a nagy felkészültséget, magas szintű technikai tudást, gyakorlatot igénylő sporttevékenységekre sem.

Az extrém körülmények a tapasztalt vitorlázóknak is minden alkalommal kihívást jelentenek (Berecz Zsombor) Fotó: Magyar Nemzet

A banknál ugyanakkor külön kiemelték – figyelmeztet a Bank360.hu –, hogy „az említett kizárásoktól függetlenül kockázatot vállalnak minden alkalomszerűen, szolgáltatásként nyújtott sport jellegű tevékenységre, amelyhez nem szükséges semmilyen előképzettség, képzett vezető vagy kísérő közreműködésével zajlik, és amelyen a biztosított mint fizető ügyfél vesz részt” – sorolták a részleteket.

A K&H Bank kártyáinak beépített biztosításai kiterjednek a mostanában népszerűvé vált SUP-ozásra (állva evezés deszkán), a kenuzásra és a kerékpározásra. Az ennél extrémebb, képzettséget, motoros járművet vagy egyéb különleges felszerelést igénylő sporttevékenységekre viszont nem, külön díj ellenében ugyanakkor kiegészítő biztosítást lehet kötni.

Az MKB Banknál közölték: a bankkártyás utasbiztosításaik érvényesek a szabadidős sportokra (kenuzás, kerékpározás, SUP-ozás), ugyanakkor az extrém sportokra csak a legmagasabb szintű védelmet kínáló csomag terjed ki – jelezte az internetes pénzügyi szolgáltató. Utóbbi térít a jet-skizésre, a kajakozásra, tengeri kajakozásra, a quadozásra, raftingra a nehéz fokozatig, szörfözésre is, kivéve a kitesurföt (sárkányszörf). Továbbá vitorlázásra a parttól számított ötven mérföld távolságig, illetve egy kilométerig vízisízésre és wakeboardozásra.

A biztosítás külön nyugalmat jelenthet az extrém sportok, veszélyesebb utazások résztvevőinek
Fotó: Atacama.expedicio.eu

Több nyári sportra terjed ki az OTP Bank beépített biztosítása is. A legnagyobb hazai bank terméke azokat a tevékenységeket fedi le, amelyek – mint fogalmaztak – nem jelentenek a szokásosnál nagyobb veszélyt az egészségre. Ennek megfelelően a Bank360 által megkérdezett sportok közül az OTP Bank a bankkártyához kapcsolódóan térít a kenuzásra, a kerékpározásra, a SUP-ozásra és a szörfözésre, a windsurf és a kitesurf kivételével.

A Sberbank kártyái nem rendelkeznek beépített utasbiztosítással. A külön megköthető biztosítási csomagjaik viszont nyújthatnak biztosítást kapcsolódó orvosi költségekre. A Takarékbank a Bank360 összeállítása szerint jó néhány sporttevékenységet felsorolt, amelyekre utasbiztosítás esetén a bankkártyákhoz kapcsolódóan térítenek – így a kajakozás, tengeri kajakozás, kenuzás, kerékpározás, rafting, SUP-ozás, szörfözés, vitorlázás, vízisíelés és a wakeboardozás is szóba jöhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.