Érdemes összevetni a sztrádadíjak éves költségét

Az internetes matricavásárló portál ügyfélszolgálatának tapasztalatai szerint a hibásan váltott autópálya-matricáknál leggyakrabban a járműkategória besorolását rontják el.

Magyar Nemzet
2020. 01. 06. 16:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban számos téren meg kell újítani az érvényes engedélyeket, jogosultságokat, így van például az úthasználatért cserébe kötelezően kiváltandó autó­pálya-matricákkal is, amelyről praktikus tanácsok jelentek meg.

Az Autópályamatrica.hu megállapítja: alapve­tően előnyösebb az online vásárlás a benzinkutas vásárlással szemben, mivel az előbbi esetben felkészült ügyfélszolgálat is fogadja a felhasználót, míg a kutakon ritkább, hogy utólag információt adnak a tikett lejárati idejéről vagy például elintézik a matrica átírását.

Érdemes tudni, hogy ha az autós véletlenül felhajt a sztrádára érvényes matrica nélkül, akkor hatvan perce van arra, hogy pótolja az engedély beszerzését büntetés nélkül. Ehhez a legjobb megoldás egy mobilapplikáció, amivel telefonról azonnal lebonyolítható a vásárlás, persze fontos, hogy ez is a biztonságos vezetés szempontjai szerint történjen. Ha elektronikus úton váltottunk matricát (SMS, online, mobilapplikáció révén) akkor az e-mailben érkező nyugtázó értesítés igazolja a jogos úthasználatot, ezt mindig meg kell várni, hogy nyugodtan felhajthassunk a pályára – figyelmeztetnek.

Az internetes matricavásárló portál ügyfélszolgálatának tapasztalatai szerint a hibásan váltott autópálya-matricáknál leggyakrabban a járműkategória besorolását rontják el, ezen belül is a D1 és a D2 kategóriákat hajlamosak keverni az autósok. Fő szabály, hogy a forgalmi engedélyben szereplő J, F.1 és S.1. mezők adatai határozzák meg a matricakategóriát. A D1-be tartozik a motorkerékpár, illetve a vontatmánnyal, gépkocsivezetővel legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össz­tömegű személyautó, amiben legfeljebb heten utazhatnak. A D2 a D1-en kívül eső járműveket fedi le, amibe hétnél több utas fér, illetve a 3,5 tonnás tehergépkocsi és lakóautó.

Fotó: MTI/Varga György

Az interneten több kalkulátor is segíti az autósokat, hogy kiszámolják, melyik matrica használata a legtakarékosabb. A portál egy példát is közölt. Ha adott esetben a fogyasztó legfeljebb maximum négy-öt megyét érintő utakon közlekedik rendszeresen, akkor gazdaságosabb lehet neki, ha csak az adott megyékre vált egész éves matricát, amit egyszerre, egyben kell kifizetni, ám utána egész évben nincs gondja arra, jogosan közlekedik-e a megszokott útvonalon.

Több megye érintésével viszont a tapasztalatok szerint az országos éves matrica megvásárlása lehet kifizetődőbb a D1 besorolású autóknál, azonban jú­lius után ez már nem éri meg, inkább a többhavi matrica megvétele vagy több megyei matrica együttes megvásárlása lehet kedvezőbb a pénztárcának. A D2 besorolású gépkocsik csoportjánál azonban az ára miatt még szeptemberben is érdemes lehet éves autópálya-matricát vásárolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.