Erős időszak vár a forintra

Némileg meglepve a piacokat, már tavasszal bejelentette az Európai Központi Bank, hogy a korábbiakhoz mérten lassabb gazdasági bővülést vár idén és a következő években az eurózónában. Ez a hazai jegybanki döntéshozatalra nézve újabb ráerősítés: nálunk normalizáció következhet, ami várhatóan erősebb forintárfolyamban is megmutatkozik majd a közeljövőben.

Rácz Gergő
2019. 03. 12. 9:27
European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt
Nem először rendezte át a játékteret az Európai Központi Bank Fotó: Ralph Orlowski Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét átrendezte a játékteret az Európai Központi Bank (EKB), amely idő előtt jelentett be gazdaságélénkítő lépéseket: a pénzintézet a korábbinál mérsékeltebb, egy és másfél százalék közötti gazdasági növekedést vár a monetáris unióban 2019-ben és a következő években. Eddig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az EKB-t tekintette egyik legfontosabb horgonyának a döntéshozatalában, azonban úgy tűnik, a hazai jegybank ismét szembemegy az európai döntéshozatallal.

Rövid távon mindez leginkább a forintárfolyamban mutatkozhat meg, amely mostanra a stabil 315-ös szintre állt be az euróval szemben. A szigorúbb jegybanki lépések nélkül inkább a 320-as szinteket tartja reálisnak a piac, nem beszélve az olyan spekulatív hullámokról, mint amelyek a mostani 315-320-as sáv kialakulásában is szerepet játszottak. Korábban a forinttal inkább a 305-315-ös sávban kereskedtek.

Nem először rendezte át a játékteret az Európai Központi Bank
Fotó: Reuters

Ismerve a jegybank elképzeléseit és az EKB pillanatnyi bizonytalankodását, ez a szint újból elérhetőnek látszik a forint számára. Februárban 3,1 százalékkal nőttek az árak, ami a legutóbbi statisztikai közlés szerint minimálisan meg is haladja az MNB középtávú célját, de bőven belül van a három százalékhoz társított plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávon. Makrogazdasági kockázatot így nem hordoz az árszínvonal változása, viszont ismételten afelé hat, hogy a monetáris tanács szigorítson a feltételeken, ami ismét a forint erősödése felé mutat.

A helyzet érdekessége, hogy amikor idehaza teljesen új korszakra készülünk a monetáris politikában, ezzel újfent szembemegyünk a nemzetközi trenddel. Az MNB éveken keresztül kitartott a feltétel nélküli lazítás politikája mellett, akkor is, amikor a fő horgonynak számító EKB már más útra tervezett lépni, és a kimagasló gazdasági növekedés nyomán a térségünkben is inkább a feltételek szigorításán kezdtek gondolkodni a döntéshozók. A képlethez hozzátartozik, hogy az év eleji előrejelzések így is 320 feletti euróértékkel számolnak 2019 decemberére. Ennek elsődleges oka, hogy az Egyesült Államokban is további szigorításokra van kilátás, a vonzóbb amerikai hozam miatt pedig a forintot is eladhatják a befektetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.