Erősödéssel reagált a forint a Monetáris Tanács döntésére

A délelőtti kereskedésben egyhavi mélyponton is járt a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben.

Forrás: MTI2020. 08. 25. 20:09
null
Budapest, 2016. január 3. A régi (fent) és a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-tõl hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faluldi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online sajtótájékoztatóján megismételte, hogy nem maradt mozgástér a rövid távú kamatok további csökkentésére.

Előzőleg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásokkal összhangban változatlan szinten hagyta az alapkamatot, és bejelentette, hogy növelni fogja a heti állampapír-vásárlásokat.

A délelőtti kereskedésben egyhavi mélyponton is járt a forint a főbb devizákkal szemben.

A kamatdöntés bejelentése, délután két óra után erősödni kezdett a forint, de az MNB közleményének kiadása, három óra után erőteljes gyengülés indult el az árfolyamban, amelyet a Virág Barnabás online sajtótájékoztatóján elhangzottak állítottak meg.

A befektetők jól fogadták, hogy az MNB-alelnök megerősítette, nem lesz több kamatvágás. Támogatta a forintot az az ígéret is, hogy a jegybank sterilizálni fogja a megnövelt állampapír-vásárlások révén a piacba pumpált pluszpénzeket.

Az euró 352,47 forinton forgott este hét órakor, míg a kamatdöntés kihirdetésekor, két órakor 353,65 forinton állt a jegyzés. Az erősödés ellenére este is egyhavi mélypont körül mozgott az árfolyam.

Az eddigi kereskedésben 351,59 és 354,21 forint között mozgott az euró jegyzése. Napi mélypontját délután háromnegyed négy körül érte el a forint, utoljára július 17-én kellett 354,21 forintnál többet adni az euróért.

A dollár és a svájci frank esetében is egyhavi mélyponton járt a forint a keddi kereskedésben.

Este hét órakor 298,42 forinton, délután kettőkor pedig 299,25 forinton jegyezték a dollárt, de napi maximumán 299,55 forinton forgott. A svájci frank árfolyama két órakor 328,94 forinton, este hét órakor pedig 328,14 forinton állt, ám délután még 329,31 forinton is járt az árfolyam.

A forint árfolyamát a múlt hét eleje óta nyomás alatt tartják a csalódást keltő második negyedéves GDP-adatok, a magas infláció és a laza monetáris politika egyvelege.

Az euró 1,1817 dolláron forgott kedd este hét órakor, 0,25 százalékkal erősödött a hétfői záráshoz képest. A svájci frankhoz képest viszont 0,04 százalékkal gyengült, 1,0741 frankon jegyezték.

Egy dollárért 0,9090 frankot adtak, 0,30 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest azonban 0,43 százalékkal erősödött a dollár, 106,43 jenen jegyezték kedd este.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.