Erősödik az influenzajárvány, de ingyen sincs igény a védőoltásra

Több mint egymillió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért. Pedig a jelzések szerint hétről hétre nő a betegek száma, és egyre terjed a járvány – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Forrás: MTI2020. 02. 10. 6:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az idei szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának az 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok” – közölte a lap érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az alacsony arány nem meglepő, hiszen egy évvel korábban ennél is kevesebben, 628 ezren kérték a védőoltást. Az NNK közlése szerint az influenza elleni ingyenes vakcina csupán 60 százaléka fogyott el tavaly. A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges részletes adatok április végén jelennek meg.

A praxisokban a térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, valamint az immunhiányban szenvedők kaphatják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.