Erősödő kétoldalú kapcsolat

Továbbra is fontosak Magyarországnak a nálunk beruházó és működő vállalatok, így a kormányzat által kidolgozott gazdaságtámogató intézkedések a jövőben is az értéket előállító cégekre koncentrálnak – mondta tegnap Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint a hagyományosan jó gazdasági kapcsolatokon túl mostanra politikai szinten is jelentősen erősödtek kétoldalú kapcsolataink az Egyesült Államokkal.

Rácz Gergő
2019. 06. 08. 8:34
VARGA Mihály
Varga Mihály hangsúlyozta a jó gazdasági együttműködés folytatásának fontosságát Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 2020-as költségvetésének a családtámogatás a központi eleme, ugyanakkor hangsúlyos a gazdaságvédelmi akcióterv és az ország biztonságának megőrzése is, amelyek révén Magyarország továbbra is az egyik legjobb befektetési célpont maradhat Európában – mondta tegnap a pénzügyminiszter az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) eseményén.

Varga Mihály a magyar–amerikai kapcsolatokról elmondta: a két ország között kiemelkedően jó a gazdasági együttműködés, az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb Európán kívüli exportpartnere és a legnagyobb Európán kívüli befektető. Külkereskedelmi mérlegünk tavaly 1,4 mil­liárd dollárra nőtt, amely 45 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A Magyarországon működő 1700 amerikai irányítású vállalkozás több mint százezer embernek ad munkát. Varga megjegyezte, az idei gazdaságtámogató intézkedések összeállításában is fontos szerepet játszott az amerikai vállalkozásokat képviselő kamara, egyben mostanra a két ország közötti politikai kapcsolatok is jelentősen megerősödtek.

Varga Mihály hangsúlyozta a jó gazdasági együttműködés folytatásának fontosságát
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Beszédében a pénzügyi tárca vezetője a kormány jövőbeni terveiről megismételte, hogy a 13+1 pontos gazdaságvédelmi akciótervben szereplő intézkedések mintegy 500 milliárd forinttal segítik a magyar gazdaság szereplőit.

Ennek része a csökkenő szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó és a szálláshelyi adó, miközben nulla százalékra mérséklődik a reklámadó kulcsa. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó és az adófeltöltés, továbbá kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai is.

Ezek az intézkedések is azt a célt szolgálják, hogy a magyar gazdaság a továbbiakban is az Európai Unió átlagánál két százalékkal magasabb üzemben tudjon esztendőről esztendőre növekedni, miután tavaly közel ötszázalékos volt az éves bővülés, idén pedig az első negyedévben 5,3 százalékkal ­uniós első helyre ugrott az ütem.

Ezekre az intézkedésekre azonban szükség is van, mivel már most is érzékelhetők világgazdasági és uniós szinten azok a jelek, amelyek a lassulás felé mutatnak. Ezeknek a hatásoknak Magyarország és a régiónk is kitett, lévén ezek az országok mostanra szorosan beépültek a globális termelési láncokba – húzta alá Varga Mihály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.