Estig nagy roham jön a boltokban

Megélénkült az üzletek forgalma a ma reggeli bejelentést követően, amikor a kormányfő közölte: idősávos vásárlási korlátozás lép életbe szombattól.

2020. 03. 27. 17:36
null
TESCO illusztrációk, bevásárlás. foto: Kallus György 2017.12.07. vg mgjelenés: 18.01.10. Tesco 2017.12.07. foto:Kallus György Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megélénkült az üzletek forgalma a ma reggeli bejelentést követően, amikor a kormányfő közölte: idősávos vásárlási korlátozás lép életbe szombattól.

Az április 11-ig meghirdetett új szabály a vírusfertőzés terjedése szempontjából kritikus helyzeteket adó teljes kiskereskedelmet érinti. Orbán Viktor elmondta, hogy biztonságuk érdekében a 65 év feletti lakosok szombattól naponta 9 és 12 óra között intézhetik a bevásárlásaikat személyesen az üzletekben, a patikákban, a piacokon, illetve a szükséges boltokban, miközben továbbra is azt tanácsolják nekik, hogy egészségük védelme érdekében ehhez inkább a családtagok, az ingyenes segítséget nyújtó önkormányzatok közreműködését kérjék.

Több iparcikk fogyott

A fogyasztók ismét érzékenyen reagáltak a közelgő változásra: napközben többen voltak a kereskedelmi egységekben, a piacokon, plázákban, mint az egyébként is élénk pénteki napokon szoktak, de az igazi roham ma késő délután, estefelé várható egészen zárásig a nagyobb áruházakban. A tapasztalatok szerint a hétvégi bevásárlások elintézésére sokan a munkaidő végeztével indulnak el péntekenként – ma már csak az élelmiszerboltokba, gyógyszertárakba, drogériákba, trafikokba, benzinkutakra, mivel a nem létfontosságú termékeket áruló iparcikk kereskedők 15 órakor bezártak. A friss jelzések szerint utóbbi üzletekben is sűrű volt a mai nap, és ahogy arra számítani lehetett, sokan újabb, az otthoni visszahúzódáshoz, illetve a házi munkavégzéshez, tanuláshoz, továbbá a kerti kikapcsolódáshoz szükséges iparcikkeket is nagy arányban vásároltak pénteken, és ez várható szombaton és vasárnap is.

Érdemes tehát felkészülni a péntek késő délutáni, illetve a szombati, helyenként vasárnapi nagy forgalomra, ami zsúfolt parkolási viszonyokkal, türelmetlen vásárlókkal is járhat a piacok környékén, az áruházláncoknál, napközben nem csak az élelmiszer területen, hanem például a barkácspiacon is.

Aki bevásárlást tervez a hétvégén, holnap és holnapután délután 3 óráig számíthat a legnagyobb jövés-menésre lényegében minden típusú értékesítőhelyen, de még a cukrászdákban, vendéglátóhelyeken is, ezzel együtt az élelmiszerboltok erős látogatottsága a várakozások szerint mindkét napon estig kitarthat.

Óvintézkedések vásárláskor

Jó tudni, hogy nem csak az áruházakban, hanem szinte minden helyi, többségében nyílt terű, klasszikusan élelmiszert, húst, zöldséget, gyümölcsöt kínáló piacon is már kialakították a biztonságos vásárlás körülményeit, ezek a helyek jellemzően délután 3 órára be is zárnak. Ahogy több boltban, úgy már a piacokon is irányítják a gyalogos forgalmat, illetve sok helyütt másfél méteres távolságban tudnak csak egymástól megállni a vevők a termelőknél.

A magyarok láthatóan felelősebbek, eleve kevesebben érkeznek csoportosan vagy kisgyermekkel az üzletekbe, habár a fővárosban több olyan egységről is hallani, ahová már nem engedik be a család legifjabb és a legidősebb tagjait sem. A vásárlók között szembetűnő, hogy többen viselnek például gumikesztyűt, arcmaszkot és érezhetően távolságtartóbbak még az ismerős helyzetekben is.

A kereskedelmi árversenyben is igen szépen teljesítő slágercikk, a változatos verziókban felbukkanó arc-, szájat takaró egészségügyi maszk kapcsán örvendetes jelenség, hogy egyre többfelé a helyiek házilag varrt, mosható maszkokat is osztogatnak igyenesen vagy jelképes összegért a piacok vásárlóinak, így járulnak hozzá a járvány elleni közös küzdelemhez.

Terhelés a kiszolgálásban

Iparági jelzések szerint már nem csak területileg érzékelhető módon, hanem dömpingszerűen lényegében országszerte megnőtt a vásárlási kedv, és például a nagyobb áruházakon kívül a lakókörnyezetben lévő kisebb boltokban is sokkal több árucikk fogy. A kereskedők szerint ennek az az oka, hogy sokan kifejezetten egy-két típusú terméket vagy márkát keresnek, azokból azonban mára több helyütt választékhiány alakult ki. Egyébként is érzékelhető volt a héten a boltokban, hogy ugyan a kereskedők minden nap feltöltötték friss áruval a kínálatot és a raktárakból nagyrészt pótolták a hiányzó mennyiségeket, mostanra az import visszaesése, a szállítási és a csomagolási akadályok miatt lassabban érkező termékek egyre látványosabban hiányoznak egyes árucsoportokból.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség a bejelentés után: a szombaton életbe lépő korlátozás semmilyen módon nem érinti az áruellátás biztonságát. Felhívják a figyelmet a rendeletben előírt szabályokra, miszerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot kell tartani.

A kereskedelmi dolgozókra ismét nagy nyomás nehezedik, ezért a munkáltatók és a szakszervezet is azt kéri a vásárlóktól, legyenek türelmesek egymással, és maradjanak figyelemmel a veszélyeztetett helyzetben helytálló érintettekre a kiszolgáló térben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.