Eszközkezelő: A bérlők döntését várjuk

Minden érintettet kiértesített a nemzeti eszközkezelő arról, hogy milyen feltételekkel válhatnak ismét a programba korábban bevont ingatlanjuk tulajdonosává. Az ügyfeleknek a levél kézhezvételétől számítva 60 napjuk van arra, hogy reagáljanak, ellenkező esetben nemcsak a kedvezményes visszavásárlásról maradnak le, de a jelenleg fennálló kedvezményes bérleti konstrukció lehetőségét is elveszítik. Az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Magyar Nemzet
2019. 04. 02. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) március 31-ig 32 500 ügyfelének postázta azt a tájékoztató levelet, amely ingatlanjuk visszavásárlásának kedvezményes feltételeit, konkrét összegét tartalmazza – közölte tegnap a társaság. Az eszközkezelő szerint fontos, hogy mindenki meggyőződjön arról, hogy a tértivevényes levelet kézhez kapta. Azt javasolják, aki valamilyen oknál fogva eddig nem kapott értesítést, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a NET ügyfélszolgálatával.

A bajba került adósok támogatására létrehozott állami intézmény korábban felvásárolta azokat az ingatlanokat, amelyeknél a devizahitelezés nyomán kezelhetetlen szintre ugrottak a hitelterhek. Ezzel lehetővé tette, hogy a lakók bérlőként továbbra is az otthonukban lakhassanak. Most a bérlőknek a tájékoztatás kézhezvételétől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy milyen konstrukcióban – egy összegben vagy részletekben – szeretnék visszavásárolni otthonukat, esetleg továbbra is bérlők kívánnak maradni.

A nyilatkozat elmulasztása jogvesztő, vagyis aki nem nyilatkozik, elveszíti annak lehetőségét, hogy kedvezményes feltételekkel visszavásárolja az ingatlant, sőt eddigi kedvezményes bérleti díja is megemelkedik. Azon ügyfelek, akik valamilyen okból nem a visszavásárlás mellett döntenek, a jelenlegi feltételek mellett fenntarthatják bérleti jogviszonyukat, erről viszont szintén nyilatkozniuk kell. Amennyiben az ügyfél él a visszavásárlási ajánlattal, a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetősége, ami átlagosan havi 11 160 forint. A részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot.

A NET felhívta a figyelmet, hogy aki egy összegben vagy részletfizetéssel vásárolja vissza ingatlanát, annak semmilyen további költsége nem keletkezik, ugyanis a tulajdonátruházási szerződés megkötésének és a tulajdonjog bejegyzésének költségét a magyar állam viseli. Fontos tudnivaló, hogy az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.