Etyek felöltözött, és fogadta a világ legjobb pezsgőkészítőit

Az Etyeki pezsgőkonferencián a világ legjobb pezsgőkészítői tartottak előadásokat, kóstolókat.

2020. 09. 03. 19:41
null
Fotó: MIRKÓ ISTVÁN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a bolhapiacon a kezembe veszek egy lámpát, eltöprengek, hogy a mester miért kétszáz évre csinálta meg a foglalatát, noha neki csak harminc volt hátra. És ma miért nem ezzel az attitűddel működik a világ? – tette fel a kérdést Demeter Zoltán tokaji borász 2009 decemberében. Többek között ezt az attitűdöt, a hagyományok és a korszerű működés összehangolásának egyensúlyát keresték az idei Etyeki pezsgőkonferencia előadói is, akik a Rókusfalvy Birtokon osztották meg egymással borászati ismereteiket, pincéik, szőlőterületeik történetét és a szakmai tapasztalataikat. A Prónay Bence és Rókusfalvy Pál által szervezett rendezvényen tizenhárom szakmai előadáson, kerekasztal- beszélgetéseken és egy kóstolóval egybekötött pezsgőünnepen vehettek részt a vendégek. Utóbbin Gervai János sommelier vezetésével olyan világhírű pezsgőket ízlelhettek meg a vendégek, mint az olasz Trentóból érkező, 2014-es Ferrari Perlé, és a franciaországi Champagne-ban készített Deutz Claasic Brut. Eközben az Antal Gábor Trió muzsikája mellett az Arany Kaviár séfjei, Nyíri Szása és Kanász László komponált élőben különféle gasztronómiai remekeket.

A konferenciát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitotta meg. A megnyitóbeszéd előtt Rókusfalvy Pál házigazda megköszönte a Pannónia Szíve program támogatását, amely segítségével a borászat fejlődése nagy lendületet vehetett az utóbbi időkben a térségben. Mint fogalmazott: Etyek felöltözködött, gyönyörű lett a környék. A Rókusfalvy Birtokot is magába foglaló etyeki borút valóban lenyűgöző, egyfajta kis Grinzing a nagykapus, sváb présházak színes sorával, a szőlődűlőkre néző panorámával. Az ilyen fejlesztésekhez is hozzájárult az a közös gondolkodás, ami már lassan tíz éve jellemzi az ágazatot és a kormányzatot és elvezetett a jövedéki törvény módosításához – emelte ki az államtitkár, utalva arra, hogy ezzel a lépéssel a kisebb borászatok számára is lehetővé tették a pezsgőkészítés elindítását. A koronavírus-járványról szólva Feldman Zsolt kiemelte: arról is egyeztetések indultak el, hogy ilyen piaci környezetben miként tud a szakma egyről a kettőre jutni.

Mintegy tízmilliárd forintot fordított a kormány arra, hogy az ágazat a pandémia gazdasági következményeit kezelni tudja. Ennek köszönhetően idén is biztonságban elindulhat a szüret és viszonylagos egyensúly van a hazai értékesítésben. Támogatják a turizmusban érintett borászatokat is, ezekre a forrásokra hétszázzal több vállalkozás jelentkezett a 2,2 milliárd forintos keretre. A nagy érdeklődés miatt 400 millióval meg is kívánják emelni a támogatás keretösszegét. Az államtitkár elmondta: ma Magyarországon csaknem 24 millió palack pezsgőt állítanak elő. Összesen 800 borászat kapott támogatást a technológia megújítására, ami hozzájárult ahhoz is, hogy pezsgőt kezdjenek el készíteni a vállalkozások. Kiemelte, hogy a 2021-ben megújuló borászati szabályozás egyszerűsíteni is fogja az ágazat életét.

Rókusfalvy Pál az előadások bevezetőjében úgy vélekedett, a legfőbb cél, hogy az ünnepek italából, a hétköznapok italává válhasson hazánkban is a pezsgő. A pezsgőkészítés hazai fejlesztéséhez azonban fontos megismerni a hagyományokat, a világ pezsgőit. Szükség van emellett az öngondoskodás képességére és az önbecsülés megerősítésére is, hiszen a minőségi magyar borok mindenhol megállják a helyüket a világban.

Az előadásokon a külföldi előadók a Covid-intézkedések miatt online jelentkeztek be egy videókivetítő segítségével. Lamport József, az egri Thummerer Pincészet főborásza beszélt a borászatuk pezsgőkészítési lehetőségeiről. Előadást tartott az osztrák Vino Gross tulajdonosa, Márkus György pezsgőszakértő, az angliai pezsgő-világbajnokság bírája, Marcello Lunelli, az olaszországi Trentóban működő Ferraritól, Garamvári Zsuzsanna a budafoki Garamvári Pincészet és Szőlőbirtok tulajdonosa, Mérész Sándor főborász és Nagy Vince kereskedelmi vezető az Etyeki Kúriától és Unger Zsolt marketingszakember is. Az előadások sorából természetesen nem maradhatott ki a pezsgő „őshazája” Champagne sem. Innen három borászat vezetőjét is megszólaltatták a konferencián, például Guy De Rivoire-t a Bollinger értékesítési igazgatóját. A cég a brit királyi család fő beszállítója, ennek köszönhetően Fleming a regényeiben az ő pezsgőjüket választotta a szuperkém, James Bond egyik kedvenc italának. Megszólaltatták Fabrice Rosset-t az egyik legtekintélyesebb Champagne-i pezsgőház, a Deutz elnökét, és a szintén a világhírű termőhelyen működő Bourdaire-Gallois borászát, David Bourdaire-t is. A rendezvényen különleges előadást tartott a már említett Demeter Zoltán, a legjobb tokaji furmint és a legdrágább magyar pezsgő készítője. Bemutatott egy XIX. századi dokumentumot, amely azt bizonyítja, hogy Tokajban már az 1800-as években „Kámpániai Sámpájn”, vagyis pezsgő készítésének lehetőségén gondolkozott Vay Miklós báró. Az első pezsgőüzemünk 1825-ben, a Törley Pincészet pedig 1882-ben jött létre, miközben a franciaországi Francois üzemet csak 1886-ban alapították – emlékeztetett a borász. Ebben az időszakban tehát még tudtuk tartani a lépést Európával. Ahhoz viszont, hogy újra ez a helyzet álljon elő, többek között kiszámítható piacgazdaságra, működő eredetvédelemre, az üzleti ígéretek betartására, és életszerűségre lenne szükség – fejtette ki Demeter Zoltán. Megerősítette, hogy a minőségre kell koncentrálni, és el kell fogadtatni magunkat a világgal. Mint fogalmazott: A bor nem a hang, hanem a hangszer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.