Európa Tanács: Gyors fellépésre van szükség a pénzmosás elleni küzdelemben

A megnövekedett kockázatok miatt azonnali és szigorú intézkedéseket kell hozniuk a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen az Európa Tanács tagállamainak – írta a szervezet szakértői bizottsága szerdán.

Forrás: MTI2019. 09. 25. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ET Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) 2018-as éves jelentése hangsúlyozza: a tagállamoknak növelniük kell az ügyészek és bírák tájékozottságát és hatékonyságát a pénzmosáshoz kapcsolódó bűncselekmények és a terrorizmusfinanszírozás megakadályozása érdekében.

Ugyancsak fokozni kell az erőfeszítéseket a modern kori rabszolgasággal, az emberkereskedelemmel és a kényszermunkával összefüggő pénzügyi folyamatok felszámolására.

Elzbieta Frankow-Jaskiewicz, a Moneyval elnöke tudatta: a nemzetközi szabványok betartása az intézkedések hatékonyságának biztosítását jelentik.

A jelentés szerint Magyarország folyamatosan lép előre a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemben, és azért, hogy teljesítse az úgynevezett Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásait.

A Moneyval februárban kiadott országjelentésében azt írta, hogy Magyarország az úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárás alatt marad, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelését ellenőrzi.

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága a tagországok pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni rendszerét, jogalkotását, gyakorlatát, intézkedéseit vizsgálja, értékeli, valamint elősegíti ezen intézkedések fejlesztését, harmonizálását.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek végrehajtását és érvényesülését az ET tagországaiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.