Európában erősítene Kína

A kínai elnök Olaszországban és Franciaországban tart magas szintű tárgyalásokat a héten. Mindez annak a tükrében különösen érdekes, hogy a legmagasabb szintű Kína—USA tárgyalásokat egyelőre elhalasztották, vagyis rövid távon nincs kilátás a védővámok bevezetése miatt kialakult politikai vita enyhülésére. Amennyiben Kína jelentősebb szerepet szánna Európának — amerikai piacának gyengülése miatt —, az áttételesen Magyarországon is éreztetné a hatását.

Rácz Gergő
2019. 03. 19. 15:24
China's President Xi Jinping and his wife, Peng Liyuan, arrive at Helsinki Airport in Vantaa
Hszi Csin-ping Franciaországban és Olaszországban tárgyal a héten Fotó: Lehtikuva Lehtikuva Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai elnök Európában igyekszik megerősíteni gazdasági kapcsolatait: Hszi Csin-ping (Xi Jinping) Franciaországban és Olaszországban tárgyal a héten. Ezt aligha lehet másként értelmezni, mint hogy a meglévő gazdasági partnerségi viszonyok átalakulása közepette most a kínai fél is lobbizásra készül.

– A kínai elnök célja meggyőzni az európai kormányokat, ne féljenek a kínai beruházásoktól és befolyásszerzéstől. Többek között azért lobbizhat, hogy az 5G-hálózatok kiépítésénél a szolgáltatók használhassák a Huawei eszközeit – vélik az Erste Befektetési Zrt. elemzői. Mint arról lapunk is beszámolt, a Huawei egyik központi szereplője lett az Egyesült Államok és Kína viszályának. A hazánkban is aktív mobiltechnológiai céget kémkedéssel vádolják, így az Egyesült Államok kitiltatná a jelentős gazdasági súlyt képviselő szövetséges országokból. Hszi Csin-ping most vélhetően ennek az ellenkezőjét akarja elérni.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a rég várt enyhülés az USA és Kína között – azaz a Donald Trump elnök döntése nyomán kirobbant védővám-hadakozás rendeződése – egyelőre későbbre tolódik, vagyis a felek között továbbra sincs megállapodás. – A napi hírek alapján a Trump–Hszi találkozó a várthoz képest később, júniusban lehet, ebből az következik, hogy jelenleg nem érdemes megállapodásra számítani – mondta Hao Csou (Hao Zhou), a Commerzbank szakértője.

Hszi Csin-ping Franciaországban és Olaszországban tárgyal a héten
Fotó: Reuters

Ennek fényében kiemelt érdeke lehet Kínának, hogy a kulcsfontosságú amerikai piac jelentőségének időszakos visszaesésével – a védővámok hatása ugyanis már eddig is megmutatkozott a kínai növekedési adatokban – ráerősítsen Európára. Olaszország várhatóan belép Kína Egy övezet, egy út nemzetközi gazdaságfejlesztési kezdeményezésébe, amihez amúgy Magyarország az első európai uniós tagállamként már korábban csatlakozott.

Az Egyesült Államok protekcionista gazdaságpolitikája Magyarországot elsősorban áttételesen, hazánk legfontosabb kereskedelmi partnerén, Németországon keresztül érinti. Az autóiparmiatt a német cégeknek kimagasló jelentőségük van a magyar gazdaságban. A fémárukra és a gépkocsikra kivetett amerikai védővámok így a hazai gazdaságban is éreztetik kedvezőtlen hatásukat.

Amennyiben legfontosabb európai kereskedelmi partnereink által is megerősödnek kereskedelmi csatornáink Kínával, az a hazai, külpiacra dolgozó vállalatoknak is új lehetőségeket teremt, és új beruházások is érkezhetnek hazánkba. Ez persze, ismerve az eddigi kétoldalú kapcsolatokat, nem feltétlenül vezet azonnali átalakuláshoz, hosszú távon viszont gyümölcsöző együttműködések is könnyebben alakulhatnak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.