Európai használói megkedvelték az eurót

Magyar Nemzet
2019. 12. 01. 11:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európaiak több mint háromnegyede, vagyis minden korábbinál több ember gondolja úgy, hogy a közös valuta előnyös az Európai Uniónak – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett felméréséből. Az euróövezetről szóló felmérés eredményei szerint az euróérmék és -bankjegyek 2002-es bevezetése óta idén a legnagyobb mértékű az euró támogatottsága. Az euróövezetben élők 65 százaléka gondolja úgy, hogy a közös valuta előnyös a saját országának. A válaszadók négyötöde egyetértett vele, hogy az euró megkönnyítette a határokon átnyúló üzleti tevékenységet, az árak összehasonlítását és a más országokban történő vásárlást, ideértve az online vásárlást is. Az euróövezet lakosságának abszolút többsége úgy vélte, hogy az euró könnyebbé és olcsóbbá tette az utazást is.

A gazdaságpolitika – többek között a költségvetési politikák – összehangolásával kapcsolatban az európaiak 69 százaléka vélte úgy, hogy nagyobb koordinációra van szükség az euróövezetben, és mindössze hét százalékuk szeretné, ha az együttműködés visszaszorulna. A válaszadók 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja az egy- és kétcentes euróérmék kivezetését úgy, hogy a vásárlások végösszegét a legközelebbi öt centre kerekítik. Az euróövezet 19 országából tizenhat helyen abszolút többség támogatja ezt az elképzelést.

Az Európai Unió 19 tagállamában 340 millió európai használja az uniós fizetőeszközt. Világszerte mintegy 60 ország köti valamilyen módon valutáját az euróhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.