Európai szintű vetőmagkutató bázis épült Mezőtúron

Csak a folyamatos megújulás képes erősíteni a versenyképességet és biztosítani a jövedelmezőséget.

Magyar Nemzet
2020. 06. 25. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vetőmag-előállítás a magyar mezőgazdaság koronaékszere, az ágazat évente csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő – hívta fel a figyelmet tegnap Nagy István. Az agrárminiszter a svájci székhelyű Syngenta mezőtúri kutatóbázisának átadóján elmondta: csak a folyamatos megújulás képes erősíteni a versenyképességet és biztosítani a jövedelmezőséget. Ezért is rendkívül fontos, hogy a nagy nemzetközi cégcsoportok Magyarországra hozták a kutatás-fejlesztési tevékenységük egy részét, ami a termelésen túl az ország tudományos előrehaladását is segíti. A mintegy 1,5 milliárd forintból megvalósuló beruházással a Syngenta Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát építette fel Mezőtúron. A vállalat által nemesített hibridek közül több is bekerült a hazai köztermesztésbe, számos fajtájuk regisztrációja várható Franciaországban, Olaszországban, Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban.

A távirati iroda tudósítása szerint 2017-től az ukrán nemesítési program szaporítási munkáit is magyar szakemberek végzik. A mezőtúri állomásról történik a román, szerb, horvát és bolgár szántóföldi teljesítménykísérletek koordinációja is, a bázis fontos központja többek közt a napraforgó-termékfejlesztésnek. A vállalat csaknem 530 embert foglalkoztat nálunk, világszerte pedig az alkalmazottaik száma meghaladja a 28 ezret.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.