Évekig tarthat a járvány hatása

A recesszió is kilátásban van a világ legnagyobb gazdaságaiban, és egyelőre azt sem lehet megbecsülni, meddig tart a járvány nyomán keletkező gazdasági károk helyreállítása.

Mártonffy Attila
2020. 03. 24. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világnak évekbe fog telni, mire helyreáll a gazdaság normális működése a koronavíus-járvány lecsengése után – nyilatkozta a BBC-nek Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára. Hozzátette: a járvány gazdaságra gyakorolt eddigi hatása máris nagyobb, mint a 2008-as pénzügyi világválságé vagy a 2001. szep­tember 11-i New York-i terrortámadásé volt. Szerinte kósza remény csupán, hogy az országok hamar magukhoz fognak térni a megrázkódtatásból, s egyes prognózisok szerint a kór további súlyosbodása 1,5 százalékra felezheti a globális gazdaság korábban előre jelzett növekedési ütemét – és már ez a prognózis is túlzottan optimistának tekinthető. A recesszió is kilátásban van a világ legnagyobb gazdaságaiban, sőt számolni kell a negatív növekedéssel is.

Az alagút végét azért sem lehet látni, mert még nem lehet megbecsülni, mennyibe fog kerülni és meddig fog tartani a járvány nyomán keletkező munkanélküliség kezelése, illetve hogy ténylegesen hányan válnak munkanélkülivé – vélte Gurría. Továbbá számításba kell venni a már jelenleg is a túlélésért küzdő kis- és közepes vállalatok ezreinek a kisegítését is. A főtitkár szerint a kormányoknak el kell felejteniük az eddigi hitelezési szabályokat, és mindenüket be kell vet­niük a válság kezelése érdekében. A súlyosan eladósodó országoknak viszont vigyázniuk kell, nehogy összeomoljanak a felhalmozott költségvetési hiány és az adóssághegy súlya alatt.

Gurría emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban a G20-csoport mérvadó gazdaságpolitikusai még úgy gondolták, hogy a járvány gazdasági hatása V alakot fog ölteni, azaz gyors visszaesés után szintén gyors fellendülés következik majd. – Ez nem más, mint tiszta vágyálom. Ha már betűhöz hasonlítjuk a jelenséget, inkább U alakról kellene beszélni, amelynek az alsó görbülete sokáig fog tartani. Ha nem vigyázunk, s nem hozunk most azonnali és hatékony intézkedéseket, még L is lehet belőle – figyelmeztetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.