Exportra is jut a learatott őszi búzából

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 10:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyihoz hasonlóan az idén is ötmillió tonna búzatermés várható Magyarországon, ezzel pedig nemcsak az ország ellátása biztosított, de exportra is bőven jut a magyar gabonából – hangsúlyozta a távirati iroda közlése szerint Nagy István. Az agrárminiszter a büki aratóünnepen felidézte, nehéz szezon van a gazdálkodók mögött: tavaly ősszel még arról szóltak a híradások, hogy porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat, a téli csapadék­hiány pedig tetézte a problémákat. Március végén 100-150 milliméternyi csapadék hiányzott a földekről, amit csak a májusi eső pótolt. Az előzetes becslések szerint azonban az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből, mintegy 1,7 millió hektárról összesen nyolcmillió tonna termés betakarítása várható.

Nagy István kiemelte: országszerte több mint 60 ezer gazdálkodónak jelenti az egész éves munka megkoronázását a most kezdődő aratás. A szántóföldi növénytermesztés a teljes magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazata, amely érdemben járul hozzá a nemzetgazdaság egészének sikeréhez. A minisztérium adatai szerint az első négy hónapban 478 millió euróra nőtt a gabonaexportból származó külkereskedelmi többlete az országnak.

Korábban beszámoltunk róla: őszi búzát mintegy 952 ezer hektárról, őszi árpát 218 ezer hektárról, repcét pedig 296 ezer hektárról takarítanak be. Az előzetes becslés szerint az idei, hektáronként öttonnás átlaghozammal a tavalyihoz hasonlóan ötmillió tonna búza várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.