Facebookos bitcoin születik

Az amúgy is hatalmas felhasználói bázisát felhasználva a virtuális fizetőeszközök terén is újít a Facebook. A blokkláncalapú libra a tervek szerint akár 1,7 milliárd olyan embernek nyújthatna modern bankolási lehetőségeket világszerte, akinek jelenleg nincs banki kapcsolata. Az új termék a hazai lakosság megközelítőleg felének is elérhető lesz 2020-tól.

Rácz Gergő
2019. 06. 19. 13:36
A 3D-printed Facebook logo standing on PC motherboard is seen in this illustration picture
A kriptovaluták használata és az azokkal való kereskedés sokszor ellentmondásos megítélésű Fotó: Dado Ruvic Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra jelentősen figyelmet kaphat a virtuális pénzek mostanában kevésbé szem előtt lévő piaca, miután a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook is saját pénzzel áll elő. A keddi bejelentés értelmében a librának hívott pénz mögé beálltak a jelentős kártyatársaságok csakúgy, mint több népszerű szolgáltató és zenemegosztó platform is. A Facebook a szélesebb közönség által leginkább bitcoin miatt ismert blokklánc technológiát alkalmazná, és a 2020-ban induló szolgáltatással elsősorban a világszerte 1,7 milliárd főre tehető, banki kapcsolat nélküli ügyfélkörből építene bevett, fejlett piacai mellé keresletet. A világ legismertebb márkái lelkesek: a Financial Times szerint már most 28 ismert partner állt a libra mögé, azonban a tényleges, 2020-as indulásra már száz céggel számolnak. A közösségi platformnak jelenleg nagyjából másfél milliárd – Magyarországon nagyjából ötmillió – regisztrált felhasználója van, akik elvileg az első pillanattól kezdve fizethetnek majd az új pénzzel.

A nemzetközi sajtóban idézett reakciók alapján továbbra is komoly fenntartások vannak, azonban egy ilyen súlyú piaci szereplő lépését nem lehet figyelmen kívül hagyni. A libra a meghirdetettek szerint nem függene semelyik fontos globális valutától az árfolyamát tekintve, ami egyben azt is nyitva hagyja, hogy milyen felügyelet alá tartozna, ha egyáltalán lenne bármilyen szabályozás.

A
kriptovaluták használata és az azokkal való kereskedés sokszor ellentmondásos megítélésű
Fotó: Reuters

A kriptovalutáknak hívott virtuális pénzek használata, az azokkal való kereskedés továbbra is világszerte vegyes, sokszor ellentmondásos megítélésű. Igaz, csak néhány ország tiltja például a továbbra is népszerű bitcoin használatát – ilyen Vietnam, Bolívia és Oroszország –, a vállalkozó kedvűek a legtöbb helyen belevághatnak. Itthon a pénzpiacokat felügyelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) iránymutatása évek óta nem változott érdemben. Ennek lényege, hogy nem akarja tiltani a technológiát, mivel ezzel hasznos piaci fejlesztéseknek vethetné gátját, azonban inkább lebeszéli a lakosságot, mivel a szélesebb közönségnek egy továbbra is nehezen átlátható és kockázatos, sokszor csalásra használt technológiáról van szó.

A Facebook éppen azért, mert egy ismert, szem előtt lévő márka, a piacon önmagában biztosítékot jelenthet. Ugyanakkor a cég alapvető üzleti modellje a felhasználói adataival való kereskedés, ami miatt már számos kisebb-nagyobb adatlopási ügynek is a középpontjába került. Ez az adottság viszont sok, a magánszféráját féltő felhasználót eltántoríthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.