Falusi csokkal is visszajár az áfa

2019. 11. 23. 9:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb pont válik érvényessé a gazdaságvédelmi akciótervből: január elsejétől a kistelepülésen építkezők és házat felújítók ötmillió forint összeghatárig visszaigényelhetik a forgalmi adót. Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról a távirati irodának azt mondta, a kormány számos intézkedéssel segíti a családok lakhatását.

Ezt szolgálja többek között a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok, amelyet az első három hónapban már csaknem háromezren kérelmeztek a pénzintézeteknél. Varga Mihály hangsúlyozta, az akcióterv intézkedése amellett, hogy hozzájárul a lakásállomány megújulásához és a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez, a vidéki építőipari vállalkozásokat is helyzetbe hozza.

A támogatást azon a 2486 kistelepülésen lehet igénybe venni, ahol a falusi csokot. A kedvezményezett helységekben egy háromgyermekes vagy ennyi utódot tervező család – saját ingatlan bővítésénél és korszerűsítésénél – az ötmillió forintos falusi csok mellett 2020-tól az adó-visszatérítést is igénybe veheti, és mellé 7,5 millió forint kedvezményes kölcsönt tud felvenni. Még nagyobb a támogatás, ha egy nagycsalád az érintett települések valamelyikén vásárol lakást és azt felújítja: ilyenkor akár tízmillió forintnyi falusi csokot, akár 15 millió forint kedvezményes kölcsönt és ötmillió forint adó-visszatérítést kaphat. Az áfa-visszatérítési kérelmeket 2022. június 30-ig lehet benyújtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.