Fapados cégbe ugrana be a román állam

A Blue Air április elején 42-45 millió euró értékű kedvezményes hitelt kért a kormánytól.

null
Érkezik a mentőcsomag a Blue Airhez Fotó: GEORGE CALIN Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmentheti a bukaresti kormány a Blue Air román fapados légitársaságot. A pénzügyi segítségnyújtásért cserébe az állam részesedést szerezne a komoly anyagi nehézségekkel küzdő cégben. A Transindex erdélyi hírportál által idézett Lucian Bode szállításügyi miniszer szerint a kormány azzal a lehetőséggel is számol, hogy más országok példáját követve bizonyos mértékben államosítja a légitársaságot. A Blue Air március 17-én állította le menetrend szerinti járatait, majd április elején 42-45 millió euró értékű kedvezményes hitelt kért a kormánytól, amelynek folyósítását a Ludovic Orban vezette kabinet április végén jóváhagyta. A vállalat a korlátozások ideje alatt kényszerszabadságra küldte dolgozóinak kilencven százalékát, és kidolgozott egy üzleti tervet a nehéz pénzügyi helyzet átvészelésére. Július elején csődegyezségi eljárást kezdeményezett, a következő másfél évben százmillió euró adósságot kell átütemezzen.

Érkezik a mentőcsomag a Blue Airhez
Fotó: 123RF

A Blue Airt 2004-ben alapították, majd páneurópai szolgáltatóvá nőtt romániai, ciprusi, olaszországi és nagy-britanniai bázisokkal. A vállalatot Nelu Iordache üzletember hozta létre, akit 2017 decemberében hat év és három hónap börtönbüntetésre ítéltek az Aradot Nagylakkal összekötő autópálya-szakaszra szánt pénzalapok hűtlen kezeléséért. A Blue Air Románia második legnagyobb légitársasága, 2018-ban ötmillió utast szállított. Első helyen a Wizz Air áll 8,3 millió utassal, harmadik a román állami Tarom, amely 2,7 millió utast szolgált ki. A Tarom sincs könnyű helyzetben, a vállalat legutóbb 2007-ben volt nyereséges. Az állami cég szerkezeti átalakításokat tervez, miután februárban az Európai Bizottság jóváhagyásával 37 millió eurós segélykölcsönt ítélt meg számára a bukaresti kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.