Faültetési program kezdődik

Nagy István tárcavezető mellett a minisztérium államtitkárai és a mintaprogramban részt vevő 86 település is csatlakozik a fásítás népszerűsítését ösztönző kampányhoz.

Nagy Kristóf
2019. 11. 05. 9:27
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos faültetési programot indított az Agrárminisztérium, amelyben a lakosság részvételére is számítanak. A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területei­ken több mint ötszázötven hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem száz tonna makkot használnak fel – közölte tegnap az Agrárminisztérium. Nagy István tárcavezető mellett a minisztérium államtitkárai és a mintaprogramban részt vevő 86 település is csatlakozik a fásítás népszerűsítését ösztönző kampányhoz.

Nagy István arra figyelmeztetett, a klímaváltozás hatásaira az erdőgazdálkodás hatékony választ adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban szemléletváltás ment végbe: a klímacélok teljesítése ugyanis kiemelt feladattá vált. A miniszter emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium korábban több fásítást ösztönző programot is indított. Példaként említette, hogy a Vidékfejlesztési program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80–130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán-földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlja a fásítást az agrártárca.

Magyarországon az egyetlen szén­elnyelő ágazat az erdőgazdálkodás – emelte ki az Agrárminisztérium. A hazai erdők évente négy-ötmillió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás hét-nyolc százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy ötmillió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy nyolcezer tonna szén-dioxidot kötnek meg. A kormány a meglévő erdők fenntartásával is segíti a szénmegkötő kapacitás megőrzését, az új erdők telepítésével pedig növeli azt.

Az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás
Fotó: Havran Zoltán

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok négyszázötvenmillió facsemetét ültettek el és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A tárca hozzátette: a megkezdett programok három–öt év alatt 25 ezer hektáros erdőterület-növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg százmillió új fa ültetését jelentik.

Lapunk korábban beszámolt róla: jövedelmező a klímabiznisz, mivel közösségi erdősítéssel civil szervezetek nagy összegű adományozásra akarják rábírni a lakosságot, kihasználva klíma­bűntudatukat. Ugyanakkor a földtörvény nem enged termőterületet, erdőt alapítványi tulajdonba. Ez azt jelenti, hogy az egyébként túlárazott erdősítéssel több esetben magánszemélyek gazdálkodását, területvásárlását finanszírozzák az éghajlatváltozás ellen fellépni szándékozó állampolgárok. A kétmillió facsemete elültetését célzó állami programmal szemben ezek a kezdeményezések mindössze pár ezer csemetét terveznek ültetni, számaikból pedig az is kiderül, hogy kezdeményezésükkel jelentős profitra is szert tesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.