Februárban indul a gyermekvasutas-tanfolyam

A járványhelyzet miatt részben online tartott képzésen a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre.

Magyar Nemzet
2021. 01. 12. 12:51
null
Országszerte huszonöt helyre utazhatnak vonattal ingyen a gyermekek Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 6-án indul a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre az iskolások már regisztrálhatnak a Gyermekvasút weboldalán, a négy hónapos képzést követően a gyerekek júniusban tesznek vizsgát – közölte a vasúti társaság.

A járványhelyzet miatt részben online tartott képzésen a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. Elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, pénztári szabályokat, tanulnak a környék turisztikai látványosságairól, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a gyermekvasutat és főként az utasokat. Természetesen mindeközben az általános iskolájukban is jó eredményt kell elérniük.

Gyermekvasutas a Széchenyi-hegy állomáson a vasút nyílt napján Fotó: MTI/Mohai Balázs

A MÁV közölte: a tanfolyamra azok jelentkezhetnek, akik negyedik, ötödik vagy hatodik osztályba járnak, valamint a tanulmányi átlaguk legalább négyes és a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra; továbbá a szüleik, iskolaigazgatójuk és osztályfőnökük hozzájárul a jelentkezéshez.

A felvétel jelentkezési sorrendben történik: aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az az októberben induló őszi képzéssel próbálkozhat legközelebb.

A Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomása tavaly közel százmillió forintból újult meg Fotó: MTI/Kovács Tamás

Jelenleg mintegy ötszázötven gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat csaknem hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti. Tavaly nyáron 140 ifjú gyermekvasutast avattak fel. Ezzel sokan talán évtizedekre a vasutas szakma mellett kötelezik el magukat, gyakori ugyanis, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok lesznek, mások a közlekedési ágazat egyéb területein helyezkednek el – jegyezte meg a cég közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.