Fehéredés és gyorsabb adatforgalom a hotelekben

Júliustól bevezetik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot, aminek köszönhetően jövőre már valós időben, a teljes szektor vonatkozásában látszanak majd a turisztikai mutatószámok.

2019. 03. 21. 11:30
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a vendégszám-növekedés Magyarországon az idei év elején a ­2018-as rekordév után – hívta fel a figyelmet tegnap a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a januári utasforgalmi adatokat. Ebből kiderül: januárban a turisták mintegy harmincmilliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és míg a vendégéjszakák száma csaknem azonos maradt az előző évinél, a szálláshelyek csaknem tíz százalékkal tudták növelni bevételeiket 2018 azonos időszakához képest.

Az év első hónapjában az összes vendégszám csaknem 650 ezer fő volt. Továbbra is élénk a belföldi turizmus, amit a Szép-kártya költések több mint hétszázalékos emelkedése is erősít. Ebből az ügynökség szerint az látszik, hogy a pihenőkártya 2019-ben a korábbi évekhez képest is nagyobb mértékben fogja ösztönözni a magyar családok belföldi utazásait.

Kitértek rá: a következő években már nem kell márciusig várni, hogy megismerjük a januári forgalmi adatokat. Júliustól ugyanis bevezetik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot (NTAK), aminek köszönhetően jövőre már valós időben, a teljes szektor vonatkozásában látszanak majd a turisztikai mutatószámok. A rendszer hozzájárul az ágazat versenyképességéhez, a célzott fejlesztések és kampányok tervezéséhez – emelte ki az MTÜ.

Ahogy azt Guller Zoltán, a szervezet vezetője lapunknak már korábban kifejtette, tegnap a szállodaszövetség éves közgyűlésén is megerősítette, hogy az új digitális rendszer sikeres bevezetése esetén ígéretének megfelelően a kormány napirendre veszi az áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.