Fejlesztés alapja lesz az olaj

Hosszú távú kistérségi fejlesztési program készül annak az iparűzési­adó-mennyiségnek a hatékony felhasználására, amely az Ormánság nyugati részén fekvő olajvagyon kitermelése után négy környékbeli településhez kerül. A beruházás nyomán olajipari szakirányú képzés indítását is tervezik — mondta lapunknak Klózer Gyula, az egyik érintett település, Kétújfalu polgármestere. A hazai olajipari szakma üdvözli a belföldi kitermelés fellendülését.

2019. 06. 14. 5:55
null
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megduplázódhat a Magyarországon kitermelt kőolaj mennyisége – reppent fel a hír a napokban, ám az olajkutak környékén fekvő falvak vezetését olyannyira nem érintette meglepetésként a beruházás, hogy ma már intenzíven dolgoznak az amerikai–magyar konzorcium­tól befolyó iparűzési adó megfelelő hasznosításán.

– Történelmi pillanat ez, a lehetőséggel mindannyiunknak meg kell tanulnia élni. Össze kell hangolni a magyar állam eddigi és a cég működése által újként adódott lehetőségeket, és ezeket a mikrotérség településein élő helyi lakosság minden alap- és esetleges plusz­igényeinek kielégítésére fordítani – mondta a Magyar Nemzetnek Klózer Gyula, Kétújfalu független polgármestere exkluzív nyilatkozatában.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hétszáz fős település életét előre láthatóan alaposan megváltoztatja az olajvagyon feltárása, ám a vállalattal és a magyar állami szervekkel közösen már el is indult az az előkészítő, tervező folyamat, amellyel az iparűzési adóból származó bevétel összetett térségi fejlesztésre fordítható.

A költségvetésről szólva a polgármester elmondta, hogy a sajtóban megjelent összegek csak tervezett adatok, hiszen még nem zárult le a költségvetési év. Azonban tény, hogy már az idei évben vannak olyan fix bevételi eredmények, amivel számolhatnak.

Az előkészületek kapcsán Klózer Gyula hangsúlyozta, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is gondos gazdaként állították, állítják össze. – A fejlesztési programot lépésről lépésre, a lakosság bevonásával, valamint a környezeti értékeket megóvva, szakemberek segítségével tervezzük meg. Mindez számunkra teljesen új feladat, érthető módon Kétújfalu és a környező kistelepülések sem bővelkednek a feladatban jártas szakemberekben, ezért idecsábítottunk néhányat, de további kollégákat is keresünk – beszélt a humán erőforrás terén adódott kihívásokról Klózer Gyula.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a konzorcium minden fejlesztésben partner, elsősorban a munkahelyteremtés és a környezetvédelem terén. Az együttműködés – amelyből nem hiányzik­ a mikrotérség további hét települése sem – már idén elindíthatja azt a folyamatot, amely az állam adta lehetőségeket is kihasználva megkezdheti a régió felemelkedését.

Ehhez pontos tervezés és fegyelmezett költségvetés szükséges – szögezte le a polgármester. Mivel nem mindegyik településen jelentkezett az új erőforrás, ezért olyan hosszú távú térségi koncepció kidolgozására lesz szükség Klózer Gyula szerint, ami segíti azt a négy falut is, amelyekhez nem érkezik közvetlenül adóbevétel a cégtől. Közös ügy például az óvoda vagy az iskola, amelyből egyet tartanak fenn a nyolc településnek. De idesorolható a családsegítő szolgálat, a sportegyesület működése is, valamint az, hogy az új munkahelyekre gyakorlatilag a környék bármely településéről be lehet majd járni a közelség miatt.

– Az infrastrukturális fejlesztésekbe az új forrással gazdálkodó települések szeretnék bevonni a többit is. Ha nálunk működik a beruházások nyomán a népességmegtartás, azt a néhány kilométeres távolságban lévő falvak is megérzik – magyarázta Klózer Gyula. A polgármester arról is beszélt, hogy ugyan egyelőre csak az üzemhez kapcsolódó kisegítő munkákat vállalják el a környékbeliek, a későbbiekben szakirányú képzést indítana a vállalat, ennek módjáról már folyamatban vannak a tárgyalások.

Mindez alapján arra lehet következtetni, hogy a Magyar Horizont Energia Kft. és a TDE Services Kft. hosszú távra tervez. Pedig egyelőre nem lehet tudni, mekkora a megtalált készlet mérete, az olaj minősége – erről Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek.

A szakértő szerint az olajszakma örül annak, hogy az egyik koncesszióban a kutatást végző vállalatok olajat találtak, és a tervezett napi 11 ezer hordós felhozatali ütemet is üdvözli. Azonban Grád Ottó szerint meg kell várni, hogy a vállalatok tájékoztassanak arról, hogy mekkora olajvagyont találtak, és azt milyen költségekkel tudják a felszínre hozni.

Sajtóinformációk szerint a jelenlegi napi hatezer hordós felhozatali mennyiséget a cégek csak a későbbiekben növelnék 11 ezer hordósra, amely ütem már megközelíti a Mol tavalyi, napi 13 ezer hordós teljesítményét. A két mennyiség összesen a hazai olajigény 10 százalékát fedezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.