Fejlesztésekre kényszerülnek a hazai gazdák

Nagy Kristóf
2019. 11. 08. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetértenek a hazai agrárium meghatározó szereplői abban, hogy a magyar mezőgazdaság szinte minden területén egyre nagyobb beruházási kényszerrel találkozhatnak a gazdálkodók, ágazati szereplők – derült ki a Világgazdaság napilap tegnapi konferenciáján.

Az előadók szinte minden ágazatban a digitalizációs, technológiai beruházások fontosságát hangsúlyozták. Ez egyfelől több országban, így nálunk is tetten érhető munkaerő-toborzási gondok és az élelmiszer-termelés versenyképességének megőrzése, növelése miatt elkerülhetetlen. Másfelől az agrárium érzi meg elsőként az éghajlatváltozás káros következményeit, s a fejlesztések nélkül egyre jelentősebb terméskiesésekkel, így áremelkedéssel, a gazdák jövedelmének csökkenésével kell számolni.

Abban is konszenzus volt a szereplők között, hogy az innovációs nyomás mellett a világpiaci folyamatok és a politikai döntéshozatal is gondot okozhat. A tojáságazatban például a fokozott állatjóléti intézkedések bevezetésétől tartanak a termelők, míg a szarvasmarha a radikális szervezetek által üldözendő haszonállattá vált. Emellett a vegán mozgalmak tevékenysége miatt a fejlett országokban visszaeshet a húsfogyasztás, valamint világméretű a sertéspestis terjedése.

Az ágazat finanszírozása ugyanakkor változik: a kormány célja, hogy az új, 2021 és 2027 közötti ciklusban ne csökkenjen a gazdák támogatása. Ám az átmeneti időszak és az új kihívások egyre inkább a piaci finanszírozás felé terelik a gazdatársadalmat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.